Vodič: kakšen grill žar naj kupim v 2024: oglje, plin ali električni?

Crop cheerful young ethnic bearded male chef in apron preparing delicious veggie kebabs on grill and smiling during picnic in nature on sunny day
Foto: max-kegfire iz iStock

Izbira pravega roštilja je lahko zabavna, a tudi zahtevna naloga, saj na trgu obstaja ogromno različnih možnosti. V tem vodiču bomo raziskali različne vrste žarov, razlike med njimi, ter vam ponudili nekaj nasvetov, kako izbrati grill, ki najbolje ustreza vašim potrebam in proračunu.

1. Določite svoj proračun

Prva in najpomembnejša stvar pri nakupu žara je določitev vašega proračuna. Roštilji so na voljo v širokem cenovnem razponu, od cenovno ugodnih možnosti do luksuznih modelov, zato je pomembno, da pred začetkom nakupa določite, koliko ste pripravljeni odšteti.

2. Razmislite o vrsti goriva

Naslednji korak je izbira med različnimi vrstami goriva, ki jih uporabljajo roštilji. Najpogostejše možnosti so naslednje.

Plin: Plinski žari so priročni in enostavni za uporabo, saj omogočajo hitro segrevanje in enostavno regulacijo temperature.

Oglje: Žar na oglje imajo svoj edinstveni okus in so priljubljeni med puristi roštiljanja, vendar zahtevajo nekaj več časa in spretnosti pri pripravi in vzdrževanju.

Električni: Električni žari so primerni za uporabo na balkonih ali v zaprtih prostorih, saj ne proizvajajo dima in so enostavni za čiščenje.

3. Velikost in zmogljivost

Pomembno je tudi, da upoštevate velikost in zmogljivost žara glede na svoje potrebe. Če načrtujete večje zabave ali roštiljade, boste potrebovali večji grill z večjim kuhalnim prostorom. Če pa boste večinoma kuhali le za svojo družino, bo manjši roštilj povsem dovolj.

4. Dodatne funkcije

Pri izbiri žara lahko upoštevate tudi dodatne funkcije, ki jih ponujajo nekateri modeli. Nekateri grilli imajo na primer vgrajene stranske mize, grelne omare ali termometre za nadzor temperature, kar lahko olajša vaše roštiljske izkušnje.

5. Primerjajte cene in preglejte recenzije

Ko ste določili svoje potrebe in želje, primerjajte cene različnih žarov in preglejte ocene ter recenzije drugih uporabnikov. To vam lahko pomaga pri izbiri najboljšega roštilja za vaš denar in vam zagotovi, da boste zadovoljni s svojo odločitvijo.

6. Nakup

Ko ste se odločili, je čas za nakup. Ne pozabite preveriti garancijskih pogojev in se prepričajte, da dobite kakovosten izdelek, ki bo trajal dolgo časa.

1Budget priporočilo: Žar na oglje

A closeup of person's hand with metal tool turning around burning charcoal in black barbecue in the yard
Foto: Wirestock iz iStock

Če želite prihraniti nekaj denarja in uživati v pristnem okusu roštilja, je roštilj na oglje odlična izbira za vas. Cenovno ugodni modeli so na voljo že za relativno nizko ceno, hkrati pa vam omogočajo, da uživate v tradicionalnem okusu žara.

2Priporočilo srednjega ranga: Plinski žar

large barbeque cooker, with lid up, on concrete outdoor patio with woods in background
Foto: tab1962 iz iStock

Plinski roštilji so odlična izbira za tiste, ki želijo hitro in enostavno pripraviti okusne obroke na žaru. Cenovno so nekoliko dražji od grillov na oglje, vendar ponujajo večjo praktičnost in enostavnejše vzdrževanje.

3Premium priporočilo: Kamado keramični žar

Red Ceramic Barbecue Grill. Grilling, Smoking, Baking, BBQ and Roasting process. Post-quarantine Picnic in modern homes terrace.

Če ste pripravljeni investirati več denarja v vrhunski roštilj, razmislite o nakupu kamado keramičnega žara. Ti grilli so znani po svoji izjemni zmogljivosti, nadzoru temperature in dolgi življenjski dobi, kar jih naredi odlično izbiro za resne ljubitelje žara.

Ne glede na to, kateri žar izberete, je pomembno, da uživate v svojih roštiljskih izkušnjah in se zabavate pri pripravi okusnih obrokov na žaru!

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekKako izbrati najboljši material, ko prekrivate streho?
Naslednji članekZakaj je sladoled najboljša poletna osvežitev na plaži
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.