Kaj vse moramo vedeti pred nakupom klime v letu 2023?

Hand adjusting temperature on air conditioner with remote control, Working air conditioner for comfort temperature in home at hot summer
Foto: Lazy_Bear iz iStock

Kaj vse moramo vedeti o klimatskih napravah v letu 2023? V prispevku boste izvedeli odgovore na to vprašanje in našli prave nasvete, ki jih potrebujete pred nakupom klime. Zavedati se je treba, da je s široko paleto možnosti na trgu izbira prave klimatske naprave zastrašujoča naloga. Ne glede na to, ali ste v iskanju nove klimatske naprave ali pa bi si želeli le izvedeti več o napravah, vas bomo opremili z informacijami, ki jih potrebujete za sprejemanje premišljenih odločitev in ustvarjanje popolne notranje klime za vaše prostore.

Kaj morate vedeti pred nakupom klime?

V tem sklopu prispevka se posvetimo dejavnikom, ki se jih morate zavedati pred nakupom klime oziroma v procesu same izbire.

Hladilna zmogljivost klime in velikost prostora

Določite ustrezno hladilno zmogljivost, ki je potrebna za vaš prostor. Upoštevajte velikost prostora ali območja, ki ga želite ohladiti, da zagotovite, da ga lahko klimatska naprava učinkovito ohladi. Za večje prostore je potrebna višja ocena BTU. Pri nakupu bomo na slednjih pogosto opazili določene številke, kot so 7, 9, 12, pa vse tja do 50. Te številke označujejo toplotno moč klimatske naprave, ki se meri v enoti BTU (British Thermal Unit). Oznaka 7 tako pogosto pomeni 7.000 BTU, ki znaša približno 2.050 W. Večja številka na embalaži torej v osnovi pomeni močnejšo klimatsko napravo.

Energetska učinkovitost klimatskih naprav

Poiščite klimatske naprave z visokim razmerjem energetske učinkovitosti (EER) ali razmerjem sezonske energetske učinkovitosti (SEER). Višje ocene pomenijo boljšo energijsko učinkovitost, kar lahko povzroči manjšo porabo energije in nižje obratovalne stroške.

Zahteve za namestitev

Razumite zahteve za namestitev klimatske naprave, o kateri razmišljate. Nekatere enote zahtevajo strokovno namestitev, medtem ko lahko druge preprosto namesti uporabnik. Upoštevajte dejavnike, kot so razpoložljivi prostor, združljivost oken (za okenske enote) in potreba po dodatnem električnem ali prezračevalnem delu.

A technician is cleaning the filter.
Foto: Boris023 iz iStock

Raven hrupa

Upoštevajte raven hrupa, ki ga proizvaja klimatska naprava. Nekatere enote so lahko hrupne, kar je lahko moteče, zlasti če jih nameravate uporabljati v spalnicah ali tihih prostorih. Poiščite klimatske naprave z nižjimi stopnjami hrupa ali funkcijami, kot je način mirovanja, ki ponoči delujejo tišje.

Stroški

Ocenite stroške nakupa in delovanja klimatske naprave. Upoštevajte tako začetni strošek kot dolgoročne operativne stroške, vključno s porabo energije, vzdrževanjem in morebitnimi popravili. Pomembno je najti ravnotežje med proračunom ter kakovostjo in učinkovitostjo enote. Seveda pa je treba v obzir vzeti, da bodo kakovostnejše in bolj opremljene klime dražje kot tiste na repu cenovne lestvice.

Smiling woman using air conditioner remote climate controller, switching setting comfortable temperature in modern living room, happy young female relaxing on cozy couch at home, enjoying fresh air
Foto: fizkes iz iStock

Kaj pa pametne funkcije klimatskih naprav?

Pametne funkcije v klimatskih napravah lahko ponudijo dodatno udobje, nadzor in prihranek energije. Pred nakupom klimatske naprave morate vedeti nekaj ključnih točk o pametnih funkcijah:

Povezljivost: Pametne klimatske naprave je mogoče povezati z domačim omrežjem Wi-Fi, kar vam omogoča daljinsko upravljanje s pametnim telefonom, tablico ali glasovnimi ukazi. To vam omogoča prilagajanje nastavitev, vklop in izklop enote ter spremljanje njenega delovanja od kjer koli.

Mobilne aplikacije: Večina pametnih klimatskih naprav ima namenske mobilne aplikacije, ki zagotavljajo intuitiven vmesnik za nadzor in nadzor enote. Te aplikacije pogosto ponujajo funkcije, kot so razporejanje, prilagajanje temperature, izbira načina in sledenje porabe energije.

Smart Thermostat with a person saving energy with a soft shadow
Foto: Marvin Samuel Tolentino Pineda iz iStock

Glasovni nadzor: Pametne klimatske naprave so pogosto združljive z virtualnimi pomočniki, kot sta Amazon Alexa ali Google Assistant. To vam omogoča upravljanje klimatske naprave z glasovnimi ukazi, zaradi česar je bolj priročno, še posebej, ko so vaše roke zaposlene.

Upravljanje z energijo: Pametne klimatske naprave pogosto vključujejo funkcije za upravljanje z energijo. Morda imajo vgrajene senzorje, ki zaznavajo zasedenost prostora ali temperaturo okolice, kar omogoča enoti, da samodejno prilagodi nastavitve za optimalno energetsko učinkovitost. Nekateri modeli se lahko celo naučijo vaših preferenc in ustvarijo prilagojene urnike hlajenja.

Integracija s sistemi pametnega doma: Če imate vzpostavljen sistem pametnega doma, je vredno preveriti, ali je klimatska naprava združljiva z njim. Integracija s sistemi, kot sta Apple HomeKit ali Samsung SmartThings, vam lahko omogoči nadzor klimatske naprave skupaj z drugimi povezanimi napravami v vašem domu.

Smart house concept. Communication network of residence. Energy management system. IoT. AI.
Foto: metamorworks iz iStock

Klimatske naprave za prehodno obdobje

Klimatske naprave z zmogljivostjo ogrevanja, splošno znane tudi kot toplotne črpalke ali klimatske naprave z obratnim ciklom, zagotavljajo tako hlajenje kot ogrevanje. Te enote uporabljajo isto tehnologijo kot hlajenje, vendar obratno. Med načinom ogrevanja se hladilni cikel obrne, da odvzame toploto iz zunanjega zraka in jo prenese v notranje prostore. Ta toplota se porazdeli po prostoru in ga učinkovito ogreje. Klimatske naprave s toplotno črpalko so znane po svoji energetski učinkovitosti, saj lahko zagotavljajo ogrevanje z minimalno električno energijo, zaradi česar so stroškovno učinkovita in okolju prijazna možnost za celoletno regulacijo klime. Tako so lahko klimatske naprave izjemna rešitev za prehodna obdobja, ko še ni potrebno zagnati peči na drva.

Happy Family Couple Using Air Conditioner. Apartment AC
Foto: AndreyPopov iz iStock

10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred nakupom klime

  • Kakšna je velikost območja, ki ga želim ohladiti? To bo pomagalo določiti potrebno hladilno zmogljivost klimatske naprave.
  • Katera vrsta klimatske naprave je najbolj primerna za moje potrebe? Upoštevajte dejavnike, kot so možnosti namestitve, prenosljivost in postavitev vašega prostora. Izbira vključuje okenske enote, prenosne enote, split sisteme ali centralno klimatsko napravo.
  • Kako energijsko učinkovita naj bo klimatska naprava? Upoštevajte svoj proračun, dolgoročne prihranke energije in vpliv na okolje. Poiščite visoko razmerje energetske učinkovitosti (EER) ali razmerje sezonske energetske učinkovitosti (SEER).
  • Kakšen je moj proračun? Ugotovite, koliko ste pripravljeni porabiti za samo klimatsko napravo, kot tudi vse povezane stroške namestitve ali dolgoročne stroške vzdrževanja.
  • Kakšna je toleranca hrupa za območje, kjer bo nameščena klimatska naprava? Razmislite, ali potrebujete tišjo enoto, zlasti za spalnice ali prostore, kjer je hrup lahko problem.
  • Ali imam kakšne posebne zahteve glede kakovosti zraka? Ugotovite, ali potrebujete dodatne funkcije, kot so čistilci zraka, filtri ali razvlaževalniki za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih.
  • Kakšna je potrebna raven vzdrževanja? Razmislite, ali ste pripravljeni opravljati redna vzdrževalna opravila, kot je čiščenje ali zamenjava filtra, ali imate raje enoto, ki zahteva malo vzdrževanja.
  • Kako ugledna je blagovna znamka in kakšno garancijo ponuja? Raziščite različne znamke, njihovo zanesljivost, ocene strank in garancijske pogoje za klimatsko napravo.
  • Kakšno je podnebje moje lokacije? Upoštevajte lokalne podnebne razmere, da zagotovite, da lahko izbrana klimatska naprava ustrezno ohladi vaš prostor v najbolj vročih obdobjih.
  • Ali obstajajo kakšni posebni okoljski pomisleki? Poiščite klimatske naprave, ki uporabljajo okolju prijazna hladilna sredstva in imajo funkcije za varčevanje z energijo za zmanjšanje vpliva na okolje.
Women dying from the heat standing in front of the air conditioner.
Foto: M-Production iz iStock

Kako izbrati pravo klimatsko napravo?

S tem vodičem ste v celoti opremljeni za nakup in izbiro klimatske naprave. Seveda je še nekaj dejavnikov na katere morate odgovoriti, a dejstvo je, da ste bližje končni odločitvi. Pri celotnem postopku vam bodo v pomoč strokovnjaki pri Big Bangu, kjer najdete širok nabor klimatskih naprav in ostalih pripomočkov za vaše gospodinjstvo ali pisarno.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Prejšnji članekNašli podmornico Titan in človeške ostanke
Naslednji članek10 razlogov, ki govorijo v prid prezračevanju trave
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.