Našli podmornico Titan in človeške ostanke

Into the abyss, deep blue sea background.
Foto: adrianocastelli iz iStock

Po navedbah ameriške obalne straže, naj bi bile v razbitinah podmornice Titan, ki je pred kratkim doživela nesrečo med potovanjem k Titaniku, najdeni domnevni človeški ostanki. “Dokazi, ki jih je obalna straža našla v severnem Atlantiku, bodo prepeljani v pristanišče v ZDA, kjer bodo medicinski strokovnjaki izvedli uradno analizo najdenih ostankov,” so sporočili uradniki.

“Ti dokazi bodo preiskovalcem iz več mednarodnih pristojnosti zagotovili ključne vpoglede v vzrok te tragedije. Še vedno je veliko dela, ki ga je treba opraviti, da bi razumeli dejavnike, ki so privedli do katastrofalne izgube podmornice Titan, in pomagali preprečiti podobno tragedijo v prihodnosti,” je dejal Jason Neubauer, kapitan odbora za preiskave pomorskih nesreč.

Novica se je pojavila skoraj teden dni potem, ko so oblasti sporočile, da so našle razbitine plovila, ki je izginilo med poskusom spusta do razbitin Titanika, ki ležijo dva kilometra pod morsko gladino. Iskanje in reševanje je potekalo na mednarodni ravni. Pet članov posadke podmornice je verjetno takoj umrlo ob “katastrofalni imploziji”, je prejšnji teden sporočila obalna straža. Kose poškodovanega plovila so v sredo zjutraj prinesli na obalo v Newfoundlandu, Kanada. Ti dokazi naj bi pomagali pri preiskavi tragedije ter odgovorili na vprašanja o eksperimentalnem načrtu, varnostnih standardih in pomanjkanju certifikatov plovila.

V St. John’s so v sredo prispeli veliki kosi kovine, ki spominjajo na dele bele trupa in pristajalne noge podmornice Titan, zasnovane za pristanek na morskem dnu. Kose so prinesli s kanadsko ladjo Horizon Arctic. Med razbitinami, ki so jih izvlekli iz plovila, so tudi prepleteni kabli in drugi predmeti, verjetno vključeni v mehaniko te podmornice dolžine 6,7 metrov. Podmornica je bila izstreljena s plovila 18. junija in eno uro in 45 minut pozneje izgubila stik s površjem. Pridobivanje razbitin je ključni del preiskave, da bi ugotovili, kaj je šlo narobe. Strokovnjaki v industriji so že dolgo dvomili o zasnovi plovila in postavljali vprašanja o varnostnem zapisu podjetja OceanGate, ameriškega operaterja podmornice.

Brez komentarjev z vrha

Preden so razbitine našli na morskem dnu, nedaleč stran od razbitin Titanika samega, je svet zadrževal dih, čakajoč novice o plovilu. Mnogi milijoni so spremljali medijsko poročanje, da bi videli, ali bo podmornica odkrita, preden se izpraznijo njene zaloge kisika. Horizon Arctic je uporabil daljinsko vodeno vozilo, imenovano ROV, za iskanje kosov podmornice na morskem dnu blizu razbitin Titanika.

Pri Pelagic Research Services, kjer se specializirajo za globokomorske preiskave so dejali, da je njihova ekipa še vedno na misiji in ne more komentirati preiskave Titanika, v katero so vključene večje vladne agencije v ZDA in Kanadi.

Prejšnji članek5 največjih vrtnih škodljivcev in kako se jih znebiti na organski način
Naslednji članekKaj vse moramo vedeti pred nakupom klime v letu 2023?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.