Kaj moramo vedeti pred nakupom klimatske naprave?

Marsikoga bo v prihajajočih vročih dneh zamikal nakup klime. Vsi smo teh naprav vajeni že v osebnih avtomobilih, ki si jih brez klime že skoraj ne predstavljamo več. Montaža v stanovanju pa nam še vedno predstavlja neracionalen strah. Koliko močno klimo potrebujem? Kakšne so prednosti? Koliko bo stala?

Klimatska naprava je sistem za klimatizacijo prostorov, ki se poleti uporablja za hlajenje in razvlaževanje toplega in vlažnega zraka, pozimi in v prehodnih sezonah pa za ogrevanje, s čimer lahko znižamo stroške ogrevanja tudi za do dve tretjini. Najbolj razširjeni klimatski sistem, je sistem s toplotno črpalko zrak – zrak v deljeni izvedbi poznan kot »split« sistem, sestavljen iz notranje in zunanje enote. Notranje enote so lahko stenske, stropne, talne, kasetne, vgradne ali kanalske.

 

Za izračun potrebne moči klimatske naprave moramo izračunati bivalno površino v kvadratnih metrih, ki jo želimo klimatizirati. Dobljeno vrednost pomnožimo z višino prostora v metrih, da dobimo prostornino. Dobljeno število kubičnih metrov pomnožimo s 25 W/m3 in že dobimo prvo oceno moči. Če gre za podstrešje, ki je morebiti povrhu še slabo toplotno izolirano, ali pa imamo prostor z velikimi steklenimi stenami obrnjenimi proti jugu ali jugozahodu, potem je potrebno prostornino pomnožiti s številko 35 W/m3. Tej oceni je potrebno prišteti še moč strojev in aparatov, ki so v prostoru, ki ga želimo klimatizirati, kajti aparati, kot so televizor, računalnik in pečica sproščajo v prostor toplotno energijo, ki jo je treba nevtralizirati. Na koncu pa h gornji oceni prištejemo 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki je v prostoru.

 

Primer izračuna za prostor površine 50 m2, višine 2,40m, z napravi v skupni moči 600W ter z 4 osebami:

                       50 m2 x 2,40 m = 120 m3

                      120 m3x 25 W = 3.000 W

                      3.000 W + 600 W + 400 W = 4.000 W oziroma 4 kW

 

Poznamo cenejše in manj učinkovite klimatske naprave ON/OFF in dražje ter bolj učinkovite klimatske naprave INVERTER. Klimatske naprave ločimo glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov, od A+++ do G. Energetsko učinkovitost klimatskih naprav kažeta koeficienta EER (učinkovitost hlajenja) in COP (učinkovitost gretja).

 

V EVJ Elektropromu lahko najdete pestro izbiro klimatskih naprav vseh proizvajalcev. Osnovne izvedbe je mogoče videti na razstavnem stojalu, ostale pa so dobavljive v nekaj dneh. Njihovi svetovalci, ki imajo že več kot 20 let izkušenj z montažo in servisiranjem, vam bodo pomagali najti najprimernejšo in cenovno ugodno rešitev, ki jo bodo tudi namestili in vzdrževali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.