Kaj je »Net-metering« ali neto meritev?

Neto meritev deluje na osnovi števca električne energije, ki se vrti v obe smeri. Takrat, ko sončna elektrarna proizvaja več električne energije, kot jo objekt troši, viške oddaja v omrežje (podnevi). Ponoči, ko sončna elektrarna ne proizvaja energije, pa objekt jemlje električno energijo iz omrežja. Na ta način deluje električno omrežje kot hranilnik električne energije.

Net-metering oz. neto meritev je poseben način priključitve in obračuna električne energije ter predstavlja spremenjen pristop od dosedanjega sistema podpor proizvajalcem električne energije iz sončnih elektrarn.

Obračunsko obdobje neto meritev zajema celotno koledarsko leto. Ker je proizvedena količina električne energije v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih višja kot pozimi, lahko proizvedene viške električne energije, proizvedene poleti, porabimo brezplačno pozimi.

Vlada RS je 11.12.2015 sprejela Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki je začela veljati 15.1.2016. Uredba na novo dovoljuje priklop sončne elektrarne skupne nazivne moči do 11 kVA, ki ne sme presegati moči priključka za lastni odjem.

Predlog uredbe določa ukrepe za spodbujanje samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov, pogoje za priključitev naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov, varnostne zahteve, način obračunavanja oddane in prevzete električne energije ter administrativni postopek za priključitev naprave na notranjo inštalacijo stavbe.

Bistvo uredbe o samooskrbi z električno energijo:

  • Neto merjenje električne energije poteka na letnem nivoju. Neto merjenje omogoča lastniku naprave za samooskrbo, da višek proizvedene električne energije posodi v omrežje (energija se porabi na lokalnem nivoju, v bližnjih stavbah) ter jo vzame iz omrežja, ko naprava ne proizvaja energije.
  • Lastniki naprav za samooskrbo bodo tako za celo leto prejeli samo en račun za električno energijo, ki bo upošteval razliko med porabljeno in proizvedeno električno energijo. Če bo naprava za samooskrbo pravilno dimenzionirana, lastnik naprave praktično ne bo imel stroškov z električno energijo, saj je bo na letni ravni proizvedel toliko, kot je bo tudi porabil.
  • V primeru viškov energije bo te brezplačno prevzel dobavitelj električne energije, s katerim ima lastnik naprave sklenjeno pogodbo o neto dobavi.
  • Lastnik naprave bo moral še vedno plačevati stroške omrežnine in prispevka za SPTE in OVE, ki so vezani na obračunsko moč odjemnega mesta.
  • Da se bo mehanizem uvajal postopoma, je postavljena letna kvota moči naprav, ki se bodo lahko priključile na ta način, in sicer 10 MVA. Poleg tega je omejena velikost oziroma nazivna moč naprave na 11 kVA, oziroma moč ne sme biti večja od obstoječe priključne moči  odjemnega mesta.
  • Ker se naprava za samooskrbo priključi na notranjo inštalacijo stavbe, se obstoječe merilno mesto stavbe ne spreminja.
  • Edina sprememba, ki je potrebna, je zamenjava obstoječega števca z novim dvosmernim, ki omogoča tudi daljinsko odčitavanje. Zato se v veliki meri tudi poenostavi administrativni postopek.
  • Lastnik naprave bo moral zaprositi za dopolnitev oziroma spremembo obstoječega soglasja za priključitev in skleniti z dobaviteljem pogodbo o neto dobavi.

Po sprejetju uredbe o samooskrbi lahko vsakdo postavi sončno elektrarno na svoji stavbi, pri tem pa mu ni treba ustanavljati firme ali se registrirati kot s. p., plačevati dodatnih davkov, se bati odvzema pokojnine, štipendije ali povečanega plačila vrtca.

Net-metering je v različnih različicah uveljavljen že v večjih državah EU (Belgija, Nizozemska, Danska, Italija, Ciper, Grčija, Madžarska, Latvija), uporabljajo ga že skoraj vse zvezne države ZDA in Kanada.

Na povezavi si poglejte prikaz izračuna interne stopnje donosa investicije dveh tipičnih primerov sončnih elektrarn za samooskrbo.

V primeru, da vas zanima sončna elektrarna za samooskrbo, nam pišite in potrudili se bomo, da vam ponudimo kar želite.

Domača sončna energija, enostavna pot do prihranka porabe električne energije.
http://www.soncnipaketi.si/ | info@amk.si | 01 2834508 | V Murglah 257, 1000

Prejšnji članekObjavljen je nov javni poziv Energetike Ljubljana za nepovratne finančne spodbude za ukrepe v večjo energijsko učinkovitost
Naslednji članekBilanca električne energije na javnem omrežju Slovenije za leto 2015

Domača sončna energija, enostavna pot do prihranka porabe električne energije.
http://www.soncnipaketi.si/ | info@amk.si | 01 2834508 | V Murglah 257, 1000

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.