Izračun ogljičnega odtisa

Statistika na tabličnem računalniku, ki ga moški v srajci drži v roki
Photo by Galeanu Mihai on iStock

Ogljični odtis je skupna količina emisij toplogrednih plinov, ki so posledica aktivnosti posameznika, organizacije, dogodka ali proizvoda, izražena v ekvivalentu ogljikovega dioksida (CO2).

Vstopamo v obdobje nizkoogljične družbe, v kateri nas ne zanimajo več le emisije toplogrednih plinov posamezne organizacije ali proizvoda, temveč nas zanimajo emisije organizacij ali proizvoda v celotni dobavni verigi. Emisije celotne dobavne verige upoštevamo pri izračunu ogljičnega odtisa proizvoda.

Boj proti klimatskim spremembam, ki jih povzročajo emisije toplogrednih plinov, je strateška prioriteta Evropske skupnosti. Postavljene strategije in sprejeta zakonodaja spodbujajo države in regije k vzpostavitvi svojih strategij za zmanjševanje emisij. Pri tem se z veliko hitrostjo razvijajo tudi standardi in protokoli za ogljični odtis organizacije ali proizvoda (protokoli WRI/WBCSD GHG, ISO 14064, PAS 2050, ISO 14040, PAS 2060, ISO 14067). Z izračunom ogljičnega odtisa namreč lahko izvemo, kakšno stopnjo okoljske učinkovitosti na področju toplogrednih plinov smo dosegli.

Izračun ogljičnega odtisa temelji na podatkih posamezne organizacije ali organizacij v dobavni verigi, povprečnih podatkih za posamezne energente, materiale, postopke predelav, transportne poti in drugih podatkih, ki so že na voljo v različnih bazah. Z izračunom ogljičnega odtisa pridobimo potrebne informacije, da lahko:

  • zmanjšamo emisije toplogrednih plinov,
  • poiščemo možne prihranke,
  • pridobimo potrebne vhodne podatke za odločanje pri nabavi, izbiri materialov, razvoju proizvodov, v proizvodnji,
  • dokažemo zavezanost vodstva organizacije za uporabo najboljših okoljskih praks,
  • izpolnimo zahteve odjemalcev,
  • omogočimo našim kupcem, da izberejo »bolj okolju prijazen proizvod ali storitev«.

Slovenski institut za kakovost in meroslovje organizacijam pomaga pri izračunu ogljičnega odtisa ali pa samostojni izračun organizacije verificira. Več informacij o tem najdete na njihovi uradni spletni strani.

Program izobraževanj za področje ogljičnega odtisa preverite na uradni spletni strani Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.