Kako zadržati vodo dalj časa v prsti?

V sušnem obdobju je še kako pomembno, da storimo na vrtu vse, da voda čim počasneje izhlapeva. Dva učinkovita načina sta uporaba zastirke in travnega jaška (mulde), ki zagotavljata, da ostane voda dalj časa pod površjem.

Zastirka

Zastirka je koristva predvsem za preprečevanje izhlapevanja vode iz zgornje plasti zemlje. Suha in razpokana zemlja poškoduje korenine rastlin in, če ni dovolj vlage, takšna zemlja ne more zagotavljati hranil koreninskemu sistemu.

Za zastiranje pa lahko uporabimo praktično vse, kar nudi narava: seno, slamo, pokošeno travo, le pazite, da ne bo plevela. Material nalagajte redno, saj se hitro suši, preko jeseni in zime pa se material razgradi in ustvari humus. Tla pod zastirko bodo ostala dalj časa vlažna in hladna, brez plevela in nikoli zaskorjena. Če se pod zastirko začnejo zbirati polži, jih pravočasno odstranite.

Travni jaški

Če imamo zasajene rastline na pobočju, lahko prečno na klančino ustvarimo jarke, t.i. travne mulde, ki bodo preprečevali, da bi voda hitro odtekala s pobočja. V jarkih se bo deževnica zadržala dalj časa in bo počasi odtekala po pobočju in ga namakala. S tem tudi preprečimo travno erozijo in večjo izpostavljenost rastlin suši.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekIzračun ogljičnega odtisa
Naslednji članekRecept za limonino granito

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.