ISO 50001 – Sistem upravljanja z energijo

Ženska roka drži pametni telefon, na katerem so toplotni grafi
Photo by monkeybusinessimages on iStock

Energija je eden izmed največjih izzivov sodobne družbe. Je tema mnogih pogovorov na področju trajnostnega razvoja, družbene odgovornosti, predvsem pa na področju stroškovne učinkovitosti.

Mednarodni standard ISO 50001:2018 pomaga organizacijam vzpostaviti sisteme in postopke, ki so potrebni za izboljšanje energetske učinkovitosti. Sistematično upravljanje energije naj bi privedlo do zmanjšanja stroškov za energijo in do zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Standard podrobno določa zahteve za sistem upravljanja z energijo, ki organizacijam omogočajo razviti in izvajati politike in cilje, ki upoštevajo zakonske zahteve in informacije o pomembnih energetskih vidikih. Uporaben je za organizacije vseh vrst in velikosti, ne glede na geografske, kulturne ali družbene razmere. Standard se nanaša samo na dejavnosti, ki so pod nadzorom organizacije, in organizacijam omogoča:

  • zasnovati energetsko politiko,
  • prepoznati značilna področja porabe energije in področja za povečanje energetske učinkovitosti,
  • prepoznati in spremljati zakonodajne obveznosti in druge zahteve,
  • postaviti energetske cilje in prioritetne akcije,
  • zagotoviti vire, funkcije, odgovornost in pristojnosti na področju upravljanja z energijo,
  • vzpostaviti nadzor, pregled in oceno energetskih aktivnosti, da bi se zagotovilo delovanje sistema upravljanja z energijo, kot je nameravano, in da bi se dosegli energetski cilji,
  • prilagoditi se spremenjenim razmeram.

Standard za sisteme upravljanja z energijo se lahko uporablja neodvisno ali v integraciji z ostalimi sistemi vodenja. Da bi olajšali njegovo uporabo, je struktura standarda podobna strukturi standarda ISO 14001 za sistem ravnanja z okoljem.

Več informacij o tem najdete na njihovi uradni spletni strani.

Program izobraževanj za področje upravljanja z energijo preverite na uradni spletni strani Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.