Inovacija iz GEM motors postavlja nove mejnike pogona električnih vozil

Podjetje GEM motors d.o.o. iz Domžal je razvilo nov tip elektromotorja, ki obljublja znatno prevetritev segmenta električnih pogonov za vozila. Inovativen pristop pri tehničnem dizajnu je botroval k novi integrirani konstrukciji pogona, kjer sta elektromotor in krmilnik vgrajena znotraj pogonskega kolesa. Za rešitev, ki tako omogoča preprosto in ekonomično rešitev električnega pogona, je že vložen patent. Izdelan je tudi delujoč prototip, podjetje GEM motors d.o.o. pa išče partnerje, s katerimi bi se rešitev, ki je primerna tako za dvo- kot štirikolesna električna vozila, uveljavila na mednarodnem trgu.

Rešitve s področja električne mobilnosti so danes v strmem porastu ter postajajo vedno bolj praktično uporabne. Elektromotorje odlikuje visoka učinkovitost, pri pogonu pa so vozila, v katere so vgrajeni, najbolj omejena s količino razpoložljive energije, ki jo zagotavljajo baterije.

Podjetje GEM motors d.o.o. je razvilo rešitev, pri kateri je krmilnik integriran v elektromotorju, oba pa sta nato vgrajena kar znotraj pogonskega kolesa. Premišljen dizajn odlikujejo številne prednosti, največji med njimi sta vsekakor preprosta konstrukcija ter nova modularna in kompaktna zasnova elektromotorja, kar omogoča tudi cenovno učinkovito izdelavo. Takšen pogon vseeno odlikujejo visok izkoristek ter visoka moč in navor, pri čemer podjetje na osnovi nove tehnologije lahko razvije različne moči elektromotorjev – od 4 do 15 KW. Izkoristek pogonskega sklopa GEM motors je tudi do 20 odstotkov višji od konkurenčnih rešitev s področja elektromotorjev.

Uporabnost električnih pogonskih koles z neposrednim prenosom je primerna za praktično vgradnjo v vsa dvokolesa in tudi lažje štirikolesnike. Modularna zasnova omogoča mirno in varno delovanje elektromotorja že pri nizki napetosti, vgrajena tehnologija vračanja energije ob zaviranju (regerativno zaviranje) pa še dodatno povečuje domet vozila s takšnim pogonskim sklopom.

Podjetje GEM motors d.o.o. želi v prihodnje trgu električnih vozil nuditi energetsko učinkovite električne pogone, prijazne do narave in učinkovite za človeka. Že razviti izdelek ima izjemen tržni potencial, saj inovativna zasnova omogoča hiter razvoj elektromotorjev različnih moči tako za dvokolesna vozila (skuterji, mopedi, motocikli) kot za štirikolesna vozila (lahka, majhna in mestna vozila). Cilja GEM motors d.o.o. sta osvojitev 5-odstotnega tržnega deleža na globalnem trgu električnih vozil in 10-odstotnega na področju električnih dvokoles v naslednjih petih letih. S tem bi podjetje uresničilo svoj potencial in doseglo letni promet v vrednosti milijarde evrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.