Čarobna stekla spreminjajo barvo in prozornost

Pametne tehnologije izboljšujejo in olajšujejo naš način življenja. Tehnologijo vključujemo v vse predele domov, toda stekla se niso spremenila že tisoče let. Kako lahko tudi steklo postane pametno in pri tem še prihrani pri ogrevanju in hlajenju?

Svetleče LED diode v notranjosti stekel omogočajo neverjetne svetlobne učinke. Napajajo se preko prozornih plasti kovinskih oksidov znotraj stekla. Podjetje Saint Gobain nudi celo svetleča stekla z organskimi OLED diodami, kjer se ne svetijo posamezne točke, temveč kar cela plast stekla.

 

Z uporabo tekočih kristalov dobimo okno, ki ga po želji naredimo neprosojno. S tem si povečamo zasebnost brez uporabe zaves ali žaluzij. To deluje na isti način kot LCD zasloni. Ko kristali v njih niso urejeni, se svetloba odbija v vse smeri, kar naredi steklo neprosojno. Z dodatkom električne napetosti se ti poravnajo v vrste, kar skozi spusti svetlobo in napravi steklo prozorno.

 

Steklo je lepega videza samo, če ni umazano. Zato podjetje Pilkington ponuja samočistilna stekla. Ta so prekrita s tanko plastjo titanovega dioksida, ki pod vplivom sončnega segrevanja razgradi organske nesnage. Tudi voda se po takšni površini razlije enakomerno in odplavi vso nesnago. Najlepša lastnost pa je, da titanov oksid deluje katalitično, tako da se ta plast s časom ne bo izrabila.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.