Hišno prezračevanje

Poleg običajnih izkušenj uporabnikov hišnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo, se bomo tokrat posvetili tistim, o katerih poročajo uporabniki, ki so si vzeli nekoliko več časa za opazovanje delovanja svojega prezračevalnega sistema.

Običajne izkušnje s prezračevalnim sistemom so: 

  • prezračevalni sistem , zato je bivanje v hiši dosti bolj prijetno,

    odvaja viške vlage in vonjav

  • ker ni več potrebno odpirati oken za potrebe prezračevanja, se izognemo vdoru neugodnih temperatur v objekt, mrčesa, prahu, hrupa in vlage,
  • pri uporabi hobotničnega sistema so čisti prostori vedno sveži, vanje se ne razširjajo vonjave iz obremenjenih prostorov,
  • če prezračevalni sistem ugasnemo, to prav hitro občutimo v poslabšanju zraka v hiši in zmanjšani kvaliteti bivanja.

Za nekaj izkušenj navedenih v nadaljevanju pa je že potrebno bolje poznati delovanje prezračevalnega sistema in ga tudi podrobneje opazovati v delovanju.

Uporaba tedenske programske ure nam pomaga še bolje izkoristiti prijetno temperaturo in vlago notranjosti objekta še posebej v zelo neugodnih zunanjih razmerah. S tedensko programsko uro preprosto nastavimo obdobja, ko smo doma in tista, ko sta hiša ali stanovanje prazna. Potreba po prezračevanju se seveda pojavi ob naši prisotnosti v objektu, sicer pa le zagotavljamo minimalno izmenjavo zraka, ki preprečuje zatohlost objekta in vonj po zaprtem. Poletne vročine so v večini mimo še predno se vrnemo domov in tako se s tedensko programsko uro izognemo prevelikemu vdoru vročine v objekt. Pozimi postane ključni problem vlaga, ki nam jo lahko začne primanjkovati, če s prezračevanjem pretiravamo. Če programske ure ne nastavimo običajno prezračujemo kar neprekinjeno v srednji obratovalni stopnji in tako izgubljamo veliko vlage predvsem takrat, ko nas ni doma in se vlaga tudi nikjer ne sprošča. Dobro nastavljena tedenska programska ura torej precej pripomore h kvaliteti bivanja in izkorišča le tiste možnosti, ki so že znotraj običajne regulacije prezračevalnega sistema.

Pri neredni menjavi filtrov v prezračevalni napravi lahko opazimo tudi nekoliko neobičajne temperature vstopnega, odpadnega, zajemnega in izpušnega zraka. Zrak zunaj objekta je v določenih obdobjih manj v drugih pa bolj obremenjen s prašnimi delci kot tisti v objektu. Filter notranjega odpadnega zraka, ki ščiti izmenjevalec pred nečistočami, je takoj po vselitvi v nov ali obnovljen objekt dosti bolj obremenjen in se hitreje zapolni. Takrat je v objektu še veliko finih prašnih delcev, ki lebdijo v zraku in jih prezračevalni sistem odstrani še predno se odložijo na površinah. Ob taki situaciji se sčasoma zmanjša količina odpadnega zraka na račun povečanega upora v zamašenem filtru. Ker je količina odpadnega zraka manjša od količine vstopnega, je npr. pozimi na voljo tudi manj toplote za segrevanje vstopnega zraka in je zato temperatura dovodnega zraka v prostor nekoliko nižja kot bi bila v primeru čistega filtra. Podobna, le obrnjena temperaturna slika se zgodi, če uporabljamo filter F7 za cvetni prah in ga po končanem obdobju cvetenja ne zamenjamo ali odstranimo iz sistema. Količina dovodnega zraka se zmanjša, temperaturna slika kaže sicer skoraj 100 % izkoristek (temperatura odvodnega in dovodnega zraka sta lahko enaki), kvaliteta zraka pa je na račun precej zmanjšane količine dovodnega zraka lahko tudi drastično poslabšana. Redna menjava filtrov na katero nas opozarja že sama prezračevalna naprava z ustreznim znakom, je torej pogoj za kvalitetno prezračevanje in tudi za čistost prezračevalnega sistema v daljšem časovnem obdobju.

Avtomatski motorni by-pass je povsem samodejna funkcija prezračevalne naprave, ki poleti izkorišča nočni hlad za pohlajevanje objekta. Funkcija je aktivna samo v poletnem režimu in deluje tako, da kadarkoli je temperatura zunanjega zraka nižja od temperature odpadnega zraka iz prostorov, prezračevalna naprava samodejno preklopi loputo pred izmenjevalcem tako, da zrak zaobide izmenjevalec in skozi filtre vstopa neposredno v čiste prostore objekta. Dovodni zrak se v tem primeru torej ne pogreje z odpadnim zrakom iz prostora in tako izkoristimo nižje nočne temperature za pasivno hlajenje objekta. Proces hlajenja lahko v kombinaciji s tedensko programsko uro še dodatno pospešimo, tako da v program vnesemo še nočni interval dodatno povečane intenzivnosti prezračevanja v času, ko je zunaj prijetno hladno.

Uporabniki Helios prezračevalnih sistemov različno dobro poznajo delovanje in podrobnosti svojega sistema, vsem pa je skupno, da živijo v bolj zdravem bivalnem okolju.

info@agregat.si | 01 516 10 56 | Spletna stran

Podjetje Agregat poskrbi za dobavo ventilatorjev, opreme za prezračevanje objektov vseh vrst, grelcev, sušilcev zraka in ostale opreme, povezane s prezračevanjem. Tržijo ventilatorje, sušilce zraka, grelce ter ostalo opremo za prezračevanje priznanih proizvajalcev: Helios, Vortice, Sodeca, Veab.

Prejšnji članekBilanca električne energije na javnem omrežju v Sloveniji za junij 2014
Naslednji članekBaterija, ki se napolni v 26 sekundah na voljo že oktobra
info@agregat.si | 01 516 10 56 | Spletna stran

Podjetje Agregat poskrbi za dobavo ventilatorjev, opreme za prezračevanje objektov vseh vrst, grelcev, sušilcev zraka in ostale opreme, povezane s prezračevanjem. Tržijo ventilatorje, sušilce zraka, grelce ter ostalo opremo za prezračevanje priznanih proizvajalcev: Helios, Vortice, Sodeca, Veab.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.