Evropski teden mobilnosti letos poteka v več kot 2000 mestih

V več kot 2000 evropskih mestih se danes začenja trinajsti evropski teden mobilnosti, ki je vsakoletna evropska kampanja za promocijo trajnostne mobilnosti. Različni dogodki bodo organizirani na nacionalni in lokalni ravni, tema letošnjega evropskega tedna mobilnosti pa je „Naše ulice, naše odločitve“. Slogan želi spodbuditi državljane, naj mestna območja ponovno „zavzamejo“ in tako ustvarijo mesto, v katerem si želijo živeti.

Tudi Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji organizira niz brezplačnih dogodkov v Ljubljani, drugod po Sloveniji pa so za program poskrbele informacijske točke Europe Direct. Podrobnejše informacije so na voljo na povezaviVljudno vabljeni.

Evropski teden mobilnosti se je začel leta 1998 v Franciji z dnevom, ki je potekal pod geslom „V mesto brez avtomobila“. Pobuda še vedno poteka vsako leto septembra, mesta pa so pozvana, da za en dan zaprejo ulice za motoriziran promet. Ljudje lahko tako vidijo drugo plat svojih mest, kar je spodbuda za uporabo trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanje o okoljskem vplivu izbire prevoza. Uspeh francoske pobude je pripeljal do uvedbe evropskega tedna mobilnosti leta 2002.

Od takrat se je vpliv evropskega tedna mobilnosti razširil po Evropi in po svetu. Leta 2013 je v kampanji sodelovalo 1931 mest oziroma 176 milijonov državljanov. Skupno je bilo uvedenih 8623 trajnih ukrepov, zlasti v zvezi z infrastrukturo za kolesarje in pešce, razbremenitvijo prometa, izboljšanjem dostopnosti prevoza in ozaveščanjem o uporabi trajnostnih oblik prevoza.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.