Xlam tehnologija v leseni gradnji

Lesene masivne plošče izdelane po Xlam tehnologiji omogočajo naprednejšo zasnovo stavb, bolj drzne oblike in natančnejšo izvedbo od klasične gradnje z lesenimi elementi. V zadnjih letih se kaže uporabnost tehnologije predvsem pri gradnji več etažnih objektov, saj imajo elementi večjo konstrukcijsko nosilnost, prav tako pa je manjši vpliv krčenja in raztezanja.
Xlam plošče so navadno sestavljene iz lesenih lamel, ki so križno zložene in zlepljene pod visokim pritiskom. Osnovna surovina je navadno les iglavcev, ki je dodatno zaščiten s fungicidi in pesticidi. Končni elementi imajo tako visoko nosilnost, obtežbo dobro prenašajo v dveh pravokotnih smereh, s pravilno konstrukcijo pa je mogoče doseči tudi velike obremenitve v pravokotni smeri. Zato so konstrukcije iz Xlam elementov zelo odporne tudi na močan veter ali potrese.
 
Elementi omogočajo hitro in enostavno gradnjo, zaradi lahkosti elementov pa je gradnja mogoča tudi na manj stabilnih tleh, saj lahko objekt postavimo tudi brez zahtevnega temeljenja. Ker so tudi vezni elementi leseni, stavba nima toplotnih mostov, ugodne izolativne lastnosti lesa pa seveda pomenijo tudi nižje stroške ogrevanja in hlajenja. Med pozitivne lastnosti Xlam elementov je potrebno šteti tudi ognjevarnost, saj izgorevajo le površinsko, v jedro pa kisik ne prodre, zato se trdnost konstrukcije ohrani kljub ognju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.