Državni svet: Veto na Energetski zakon

Interesna skupina državnega sveta, ki zastopa lokalne interese, je vložila zahtevo za odložilni veto na Energetski zakon EZ-1, ki je sprejet v Državnem zboru.

Državni svetniki so z 22 glasovi za in sedmimi proti izglasovali odložilni veto na energetski zakon, ki ga je DZ sprejel 30. januarja 2014. Ključni razlog za zahtevo za veto je bilo nestrinjanje z vsemi določili, ki urejajo energetsko izkaznico. O zakonu bo sedaj moral ponovno odločati DZ, zakon pa mora podpreti absolutna večina, torej vsaj 46 poslancev.

 

Zahtevo za odložilni veto je vložila interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta. Energetski zakon sicer med drugim v slovenski pravni red prenaša tretji energetski sveženj.
 
Ključni razlog za odložilni veto je nestrinjanje z vsemi določili, ki urejajo energetsko izkaznico, posebej s tistimi, ki širijo obveznost njene izdelave prek minimalnih zahtev predpisov EU. Po njihovih navedbah gre za pogoje za pridobitev licence za neodvisnega strokovnjaka, ki lahko izdaja izkaznice, in poseben register energetskih izkaznic, piše v obrazložitvi predloga odložilnega veta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.