Dokumentacija in postopki pri gradnji hiše

ytong xella

Gradnja družinskega doma je zahteven projekt in pomeni za investitorja, ki mora od samega začetka sprejeti veliko pomembnih odločitev, zelo veliko odgovornost. Povsem normalno je, da večina ljudi pred začetkom gradnje lastne hiše ne pozna postopkov pri urejanju dokumentov niti načinov gradnje in detajlov. Zato je celoten proces lahko precej stresen, navsezadnje gre za veliko investicijo, katere cilj je zgraditi varen dom.

1. Izbor parcele in lokacijska informacija

Pred nakupom parcele je priporočljivo preveriti, ali so predpisi v občini, ki se nanašajo na možnosti gradnje, vsaj približno skladni z željami investitorja glede oblike in pozicije hiše.   Za vsako parcelo v občini obstajajo posebni predpisi za oblikovanje objekta, ki se lahko med občinami precej razlikujejo. Ti predpisi so vključeni v lokacijsko informacijo, ki je pomemben vir informacij o možnostih gradnje objekta na izbranem zemljišču oziroma parceli. Z lokacijsko informacijo je tako na primer predpisana dovoljena dolžina in širina hiše oziroma razmerje stranic, oblika, barva in naklon strehe, odtenek fasade …

1. del Arhitekt svetuje - dokumentacija za izgradnjo hiše - IZBOR PARCELE

2. Izdelava geodetskega posnetka

Geodetski posnetek, ki ga izdela pooblaščeni geodet, je naslednji korak pri pripravi dokumentacije za gradnjo in služi kot podlaga za izdelavo projektne dokumentacije. Geodetski posnetek oziroma načrt je zelo natančen posnetek terena, objektov in komunalnih vodov na določenem zemljišču, na katerem je predvidena gradnja hiše, kar arhitektu omogoča zelo natančno projektiranje in umestitev hiše na parcelo.

<

2. del Arhitekt svetuje - dokumentacija za izgradnjo hiše - GEODETSKI POSNETEK

3. Idejna zasnova projekta (IZP)

Idejna zasnova projekta je za investitorja najpomembnejši del dokumentacije. V idejni zasnovi je namreč zasnovana hiša po željah investitorja, ki pa mora biti seveda skladna s prostorskim aktom (občinskimi predpisi za oblikovanje objekta, ki so vključeni v lokacijsko informacijo) in konfiguracijo terena. Arhitekt si zato ogleda parcelo ter skupaj z investitorjem določi oblikovno zasnovo in funkcionalnost hiše, pri čemer je pomembno, da se dobro seznani z bivalnimi navadami ter željami družine. V tej fazi je ključno investitorjevo zaupanje v izkušenost in strokovnost arhitekta.

3. del Arhitekt svetuje - dokumentacija za izgradnjo hiše - IDEJNA ZASNOVA PROJEKTA

4. Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD)

Idejna zasnova je podlaga za pridobitev projektnih pogojev in mnenj pristojnih organov, ki so potrebni za izdajo gradbenega dovoljenja. Dokumentacija mora vsebovati  tudi soglasja sosedov, služnostne pogodbe za izvedbo infrastrukture ter pravico graditi (dokazilo o stavbni ali lastniški pravici parcele). Pomembno je, da vso potrebno dokumentacijo priskrbimo pred vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, da čim bolj skrajšamo postopek, ki se lahko zaradi nepopolne vloge krepko zavleče.

4. del Arhitekt svetuje - dokumentacija za izgradnjo hiše - GRADBENO DOVOLJENJE

Vse nadaljnje postopke si lahko preberete v blogu na spletni strani ytonghisa.si.

Ytong hiša Flora, 160 m2
Ytong hiša Flora, 160 m2
info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Prejšnji članekTlakovci: kakšne izbrati?
Naslednji članekDočakajte poletje pod vašo pergolo!
logo ytong
info.si@xella.com|080 18 22| Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.