CER: Drugo leto delovanja zaznamovalo širjenje in dobrodelnost

Drugo leto poslovanja Centra energetskih rešitev je na poslovnem delu najbolj zaznamovala širitev na hrvaški trg in ustanovitev Gospodarsko interesnega združenja CER, ki so se mu pridružili novi partnerji. Poleg tega so partnerji CER v zadnjih mesecih pomagali tudi pri obnovi doma mlade družine Čuček Veljkovič, ki ga je uničila eksplozija.

Center energetskih rešitev (CER), v katerega so se združile Petrol, Jelovica, Knauf Insulation, Jub in Zelene energije, je v teh dneh obeležil svojo drugo obletnico delovanja. V zadnjem letu je CER zagotovo postal verodostojen svetovalec za učinkovito rabo energije. Ko govorimo o energetski učinkovitosti CER postaja energetsko središče Slovenije.

Investicije v energetsko učinkovitost so donosne in priložnost za gospodarstvo

V zadnjem letu je bilo namreč ustanovljeno Gospodarsko interesno združenje CER, ki poleg naštetih partnerjev vključuje še MIK Celje, Agencijo za prestrukturiranje energetike in Sloluks oziroma CER lighting. Predsednik GIZ CER in član uprave Petrola Rok Vodnik je pri tem povedal, da je bilo drugo leto poslovanja CER zelo uspešno, saj se je nadaljevala rast na področjih učinkovite rabe energije. V začetku junija so v zagrebškem Westgate Shopping City odprl CER Zagreb, kjer na dobrih 1.200 kvadratnih metrih trgovskih površin kupci lahko najdejo celostne rešitve za energetsko sanacijo objektov. Cilj podjetij, združenih v CER, je namreč kupcem ponuditi več kot jim lahko ponudijo posamezna podjetja, torej ne zgolj posameznih izdelkov, ampak celostne rešitve, ki so prilagojene specifičnim potrebam vsakega kupca. V ljubljanskem CER se je sicer v zadnjem letu odvilo 22 dogodkov, od tega 15 v organizaciji CER. Tudi v Zagrebu poslanstvo CER nista zgolj svetovanje in prodaja, temveč tudi izobraževalni dogodki, ki so tako ali drugače povezani z energetiko. (Na fotografiji z leve govorci novinarske konference: Darko Bevk, Željko Kovačevič, Gregor Benčina, Rok Vodnik, Jože Mermal, Breda Krašna).

 

»Petrol z vsakim dnem utrjuje položaj sodobne energetske skupine, saj ves čas razvijamo nove rešitve tako na področju energetike in uporabe obnovljivih virov energije kot tudi na področju prodaje naftnih derivatov. Celovita energetska oskrba prebivalstva in podjetij v širši regiji ostaja med prioritetami poslovanja skupine Petrol tudi v prihodnje. Z vsem tem sledimo zavezam trajnostnega razvoja, ustvarjamo družbo prihodnosti, družbo, ki izvaja in s svojim znanjem razvija celostne infrastrukturne rešitve na skoraj vseh področjih življenja,« je izjavil Rok Vodnik (na fotografiji levo).

 

Podpredsednik GIZ CER in predsednik upravnega odbora družbe Jelovica Gregor Benčina, je pri tem dodal, da so investicije v energetsko učinkovitost donosne in, da je smer partnerjev CER k rešitvam, ki zagotavljajo manjšo porabo energije prava. Zato je tudi prihodnost CER po njegovih besedah v nadaljnji širitvi in oblikovanju novih produktov za učinkovitejšo rabo energije. Darko Bevk, komercialni direktor za regijo Knauf Insulation pri tem dodaja, da je v tem trenutku, ko se gospodarstvo nahaja v težki situaciji, energetska prenova stavk odlična priložnost. V Sloveniji je namreč okoli 80 odstotkov stavb primernih za prenovo, kar je velika priložnost za gospodarstvo.

O prihodnjih izzivih je spregovoril tudi predsednik uprave BTC Jože Mermal, ki vidi v CER pravega partnerja za iskanje sinergij pri energetski učinkovitosti in trajnostnem razvoju. BTC je namreč že desetletje aktiven na tem področju, saj so samo lan in z različnimi ukrepi uspeli privarčevati dva milijona kilovatnih ur električne energije, njihova sončna elektrarna pa letno proizvede 1,5 milijona kilovatnih ur električne energije. CER bo s podjetjem BTC v prihodnje sodelovala predvsem na področju ozaveščanja o učinkoviti rabi energije v okviru BTC Misije zelene.

Kmalu po decembrski nesreči, ki se je pripetila mladi družini Čuček Veljkovič in ob kateri so zaradi eksplozije plinske jeklenke ostali brez svojega doma, smo se partnerji CER Petrol, Jelovica, Knauf Insulation in JUB odločili, da bomo družini z dvema otrokoma pomagali sanirati hišo, ki je bila ob požaru v veliki meri poškodovana. Na ta način jim bomo omogočili dostojno in zdravo bivanje in prihranek energije. Tako so v spomladanskih mesecih stekla obnovitvena dela, kjer se vsak od partnerjev prispeval:

  • Petrol je družini podaril celotni ogrevalni sistem, ki vključuje vse od toplotne črpalke, peči na pelete, radiatorje in dimnik,
  • Knauf Insulation je družini podaril vso potrebno izolacijo za hišo in pokril stroške izdelave fasade,
  • Jub je doniral izravnalne mase, emulzijo in barve za notranje stene, lepilo za izolacijo, zaključne omete, barvo za les,
  • Jelovica pa je prispevala okna in notranja vrata, skupaj z montažo. (Na fotografiji simbolna predaja spominske plakete družini Čuček Veljkovič.)

Vrednost vgrajenih materialov in dela, ki so ga na objektu opravili partnerji CER, znaša skupaj približno 23 tisoč evrov, brez DDV. V imenu Zveze prijateljev mladine, ki je poleg Centra za socialno delo Ptuj pomagala pri projektu obnove hiše je generalna sekretarka Breda Krašna povedala, da so partnerji CER naredili izjemno delo. »Lahko si štejemo v čast, da smo ta projekt izpeljali do konca.« Željko Kovačevič, direktor družbe JUB pa je ob tem dodal, da skozi donacije predvsem vračajo lokalnemu okolju, saj je njihova politika, da prisluhnejo čim večjemu številu prošenj za donacije. Krajši video o obnovi doma družine Čuček Veljkovič si lahko ogledate TUKAJ.

Poleg obnove doma družine Čuček Veljkovič smo v spomladanskih mesecih partnerji CER tako za poslovne uporabnike, kakor tudi za vse ostale posameznike, pripravili prvo številko Energetskega vodnika, kje smo bralkam in bralcem približali energetske rešitve in odgovorili na ključna vprašanja na tem področju. Precej pozornosti smo namenili predvsem uporabnim nasvetom, kako se lotiti energetske prenove in kako do sredstev Eko sklada. Elektronsko različico revije si lahko prenesete na spletnem TUKAJ.

V prihodnih dneh se sicer v CER pričenja Mesec prihrankov, kjer je vsem zainteresiram na voljo brezplačno svetovanje energetskega svetovalca Simona Brleka. Več informacije lahko najdeteTUKAJ.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.