Center energetskih rešitev v Zagrebu – CER Hrvaška!

Slovenska podjetja na področju energetske dejavnosti, Jelovica, Petrol, Knauf Insulation, M Sora, Prvi faktor, Chromos in Lunos, so s sedmimi hrvaškimi podjetji podpisala pismo o nameri, da se v Zagrebu ustanovi skupni center energetskih rešitev z imenom CER Hrvaška.

Pismo sta podpisala tudi oba predsednika držav in s tem podprla začetek skupnega projekta, katerega temeljni namen bo hrvaškim investitorjem nuditi celovito podporo pri energetsko učinkoviti gradnji in prenovi stavb – od svetovanja do prodaje ter montaže.

 

Da bo projekt uspešen in ne bo ostal na papirju, potrjuje dejstvo, da CER Hrvaška že ima prvi večji posel – sodelovanje pri energetski sanaciji stavb v Ilici v Zagrebu. Slovenska podjetja bodo nudila storitve na svojem področju – Jelovica in M Sora pokrivata stavbno pohištvo, Helios barve, Knauf Insulation izolacijske rešitve, Petrol toplotne črpalke, Lunos pa prezračevalne sisteme.

 

Tako povezovanje podjetij je edinstvena rešitev v času, ko je gradbeništvo v krizi. Vsi akterji v projektu upajo, da bodo svoje rešitve in idejo lahko sčasoma prenesli tudi v Bosno in Hercegovino, Makedonijo in Črno Goro. Kasneje ustanovljeni holding podjetij (ki bo deloval pod okriljem nemške gospodarske zbornice) pa naj bi poskušal prodreti še v Estonijo, Azerbajdžan, Kuvajt in Irsko. CER Hrvaška računa tudi na denarno pomoč Ministrstva za gospodarstvo in Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

 

Projekt CER Hrvaška je dokaz, kaj zmore združitev moči dobrih in inovativnih podjetij. Podjetja, ki sodelujejo v projektu, tako že napovedujejo nove inovacije, ki jih bodo tržile po svetu, pričakuje pa se, da se bodo prihodki slovenskih podjetij drastično povečali. Lunos tako že beleži 150-odstotno rast prihodkov. Upamo, da bodo enako zgodbo o uspehu pisala tudi druga slovenska podjetja, ki delujejo v CER Hravaška.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.