Ali boste sami poskrbeli zase ali pa ne bo nihče. Ciljajte visoko!

Povprečna kakovost bivanja, kot jo omogočajo slovenski domovi, je katastrofalna. Vzemite jo kot izhodišče, česa nočete, s cilji prenove mansarde pa postavite sebe in svojo družino na prvo mesto.

V Sloveniji imamo povprečno uporabno površino stanovanja 27 m2 na osebo, kar je najmanj v EU; po kriterijih stanja stavb (puščajoča streha, vlažne stene …) je prizadeta vsaj tretjina stanovalcev oziroma 42 % najemnikov, kar je največ v EU, poleg tega pa je Slovenija uvrščena med evropske države z najslabšo kakovostjo notranjega zraka. Večina starejših stanovanjskih stavb je energijsko potratnih, bivanje v njih ni udobno, ni zdravo in ne finančno ugodno, ker gre za ogrevanje veliko preveč energije. Naša država si je zato postavila načrt, da morajo biti od 31. decembra 2020 vse nove in obnovljene stavbe skoraj ničenergijske. To pomeni, da je treba že danes načrtovati, projektirati in graditi skladno s temi zahtevami. A s tem boste izpolnili le zahteve države. Kaj pa vaše potrebe, vaše zdravje in vaše počutje, kdo pa bo poskrbel za to?

Saj veste, kako gre življenje, in zato tudi že poznate odgovor. Pa vendar, izvolite pomoč.

Strešna okna Velux
Spodnji rob strešnih oken naj bo vgrajen na višini od 90 do 110 cm od tal, da bo tudi sedeča oseba imela vidni stik z okolico.

Kakovost bivanja naj bo najpomembnejša

S svojo prenovo mansarde se ne zadovoljite le z bolj zdravim, zadovoljite se z bivalnim okoljem, ki bo pravzaprav izboljšalo vaše zdravje. Zakaj bi hodili v zdravilišča, če vam lahko vse potrebno zdravje omogoči vaš lastni dom? Nujno je zagotoviti primerno vlago in temperaturo, kakovosten notranji zrak in obilico dnevne svetlobe, naštevajo najpomembnejše dejavnike gradbeni strokovnjaki. Ustrezna količina dnevne svetlobe ima izjemno pozitiven vpliv na počutje in zmanjšuje utrujenost; ustrezen dnevni odmerek naravne svetlobe in ponoči prave teme pa omogoča boljše zdravje, boljše spanje in bolj kakovostno bivanje.

Strešna okna VeluxIn svež zrak?

Naši stari starši so vedno spali z odprtimi okni in vsak dan prezračevali svoje postelje. Nekje nekoč spontano smo na to nekako pozabili. Kar so naši predniki razumeli instinktivno, nam danes potrjuje znanost: postan zrak, običajno poln različnih kemikalij, je očem sicer neviden, a kljub temu škodljiv. Potrebujemo naravno in predvsem redno prezračevanje in danes lahko za to samodejno poskrbi sodobna tehnologija. Foto: Velux

Male skrivnosti velike prenove

Strešna okna Velux
Strešna okna pri enako veliki stekleni površini omogočajo za vsaj 30 % boljšo osvetlitev kot vertikalna okna v frčadi.

Danes vemo, da lahko stanovanje v mansardi ponudi navdihujoče, najlepše zasnovane in s stališča zdravega življenja optimalno urejene stanovanjske prostore, vendar le, če bo prostor ponudil obilje naravne svetlobe, svežega zraka in odprtih razgledov. Torej:

1. namenite okenskim površinam v bivalnih prostorih vsaj  20 % površine, kot jo zavzema tloris prostora;
2. izberite najučinkovitejše rešitve: strešna okna pri enako veliki stekleni površini omogočajo za vsaj 30 % boljšo osvetlitev kot vertikalna okna v frčadi;
3. za dobro počutje v prostoru morajo strešna okna zagotoviti vidni stik z okolico tudi sedeči osebi. Nikar si glede tega ne privoščite napak, življenje je prekratko in kakovost bivanja v vašem domu preveč dragocena.

Prepričajte se sami

Ti trije nasveti za kakovostno prenovo predstavljajo uvod v temo, kako do mansarde, v kateri bo bivanje svetlobna leta oddaljeno od slovenskega povprečja. Nadaljne nasvete za zdrav dom, lahko najdete tukaj. Danes lahko sodobna mansarda že povsem samodejno zagotavlja kakovosten notranji zrak. Spoznajte sistem, ki uravnava notranjo klimo glede na letni čas, zunanjo temperaturo in količino sončnega sevanja samodejno, vam pa prepušča ves nadzor. Pa še kratek video o zdravem bivanju v zaprtih prostorih si oglejte in se prepričajte sami, zakaj je v zgolj nekaj mesecih zbral več kot 11 milijonov ogledov! Zelo možno je, da bo tudi vam spremenil pogled na življenje.

velux mobile control

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.