Zaščitni faktor kreme za sončenje in kaj v resnici pomeni

Dark tanned body of young woman in summer with sunscreen  lotion in shape of sun
Foto: Marko_Marcello iz iStock

Ko se bliža poletje in sonce postaja močnejše, postane krema za sončenje nujna oprema za vsakodnevno zaščito kože. Eden izmed ključnih dejavnikov, na katerega morate biti pozorni pri izbiri kreme za sončenje, je SPF ali zaščitni faktor pred soncem. Kaj pa SPF dejansko pomeni in kako deluje?

Kaj je SPF?

SPF, ali Sun Protection Factor, je merilo, ki označuje sposobnost kreme za sončenje, da zaščiti kožo pred UVB žarki, ki povzročajo sončne opekline. Število SPF označuje, koliko dlje lahko ostanete na soncu brez opeklin, v primerjavi s tem, če ne bi uporabili kreme za sončenje. Na primer, če bi vaša koža brez zaščite opečena po 10 minutah, bi uporaba kreme z SPF 30 teoretično omogočila, da ostanete na soncu 300 minut (30-krat dlje) brez opeklin.

Kako Deluje SPF?

Kreme za sončenje z različnimi SPF števili delujejo tako, da absorbirajo, odbijajo ali razpršijo UVB žarke, preden ti dosežejo kožo in povzročijo poškodbe. Višji SPF pomeni večjo zaščito pred UVB žarki, vendar nobena krema ne nudi 100% zaščite. Tukaj je razčlenitev učinkovitosti zaščite:

  • SPF 15 blokira približno 93% UVB žarkov.
  • SPF 30 blokira približno 97% UVB žarkov.
  • SPF 50 blokira približno 98% UVB žarkov.

Kako Izbrati Pravilen SPF?

Izbira ustreznega SPF je odvisna od vašega tipa kože, dolžine izpostavljenosti soncu in aktivnosti, ki jih načrtujete. Ljudje z občutljivo ali zelo svetlo kožo potrebujejo višji SPF, saj so bolj nagnjeni k opeklinam. Prav tako je priporočljivo uporabljati višji SPF, če boste dlje časa na soncu, še posebej med 10. in 16. uro, ko so UV žarki najmočnejši.

Pravilna Uporaba Kreme za Sončenje s SPF

Za optimalno zaščito je pomembno, da kremo za sončenje nanesete pravilno. Uporabite zadostno količino kreme – približno dve jedilni žlici za celotno telo. Kremo nanesite vsaj 15-30 minut pred izpostavitvijo soncu in jo obnavljajte vsaki dve uri ter po plavanju ali intenzivnem znojenju.

Mit o Visokem SPF

Veliko ljudi zmotno verjame, da SPF 100 nudi dvakrat večjo zaščito kot SPF 50. V resnici pa je razlika v zaščiti minimalna. Namesto da se zanašate na zelo visoke SPF številke, je bolje, da kremo redno obnavljate in se držite drugih zaščitnih ukrepov, kot so nošenje zaščitnih oblačil, klobuka in sončnih očal ter izogibanje direktnemu soncu med najmočnejšimi urami.

Zaključek

SPF je ključni dejavnik pri izbiri kreme za sončenje, saj vam pomaga razumeti, kako učinkovito vas krema ščiti pred škodljivimi UVB žarki. Pravilna izbira in uporaba kreme za sončenje z ustreznim SPF lahko močno zmanjša tveganje za sončne opekline, prezgodnje staranje kože in kožnega raka. Ne pozabite, da je krema za sončenje le del celotne zaščite pred soncem, zato poskrbite za celovito zaščito vaše kože.

Prejšnji članekPri zelenem kreditu izberite modro
Naslednji članekNova paketna ponudba Ytong hiš

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.