Vzgoja božične zvezde

Christmas table decoration concept - champagne glasses, red poinsettia and table setting on a background of colorful Christmas decoration.
Foto: WDnet iz iStock

Božične zvezde so priljubljena rastlina predvsem v prazničnem delu leta, seveda pa jih je lepo opazovati tudi v preostalem delu leta. Čeprav se morda ne zdi, gre v resnici za rastlino, za katero je relativno enostavno skrbeti. Tukaj je nekaj nasvetov za nego vaše božične zvezde.

Lega

Božično zvezdo postavite na mesto, kjer bo večino dneva deležna b. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi, saj lahko listi zbledijo in rastlina oveni.

Zalivanje

Božično zvezdo zalivajte, ko je zemlja suha na dotik. Pazite, da rastlino temeljito zalijete, tako da odvečna voda odteče iz lonca. Po obilnem zalovanju znova počakajte, da bo zemlja suha na dotik. Izogibajte se pretiranemu in prepogostemu zalivanju, saj lahko to povzroči gnitje korenin rastline.

Temperatura

Ohranjajte konstantno temperaturo okoli božične zvezde. Idealna temperatura je med 18 in 21 stopinjami Celzija, torej ji odgovarja povem običaajna sobna temperatura. Ne postavljajte je na prepih ali v bližino grelnih teles, saj lahko zaradi nenadnih temperaturnih sprememb rastlina odvrže liste.

Izogibajte se izpostavljanju božične zvezde temperaturam pod 16 stopinj Celzija, saj lahko to povzroči, da rastlina izgubi pisane liste.

Če želite, da bo vaša božična zvezda preživela tudi po praznični sezoni, tudi po praznikih vzdržujte zanjo primerne pogoje. Hranite jo na svetlem in hladnem mestu ter jo redno zalivajte, da bo zemlja ostala vlažna.

 

So listi popolnoma pozeleneli?

Če listi božične zvezde postanejo zeleni, lahko pomeni, da rastlina nima dovolj svetlobe ali je zrak preveč suh. Božične zvezde so doma v Srednji Ameriki in potrebujejo veliko sončne svetlobe, da ustvarijo značilne rdeče liste. Če rastlina nima dovolj svetlobe, lahko listi postanejo zeleni ali rumeni.

Možno je tudi, da rastlina ne dobiva dovolj vode ali hranil, kar lahko povzroči, da listi postanejo zeleni. Na splošno je pomembno, da božičnim zvezdam zagotovite veliko sončne svetlobe, vode in hranil, da ostanejo zdrave in da njihovi listi ostanejo pisani.

Kako poskrbeti, da bodo listi božične zvezde naslednji konec leta rdeči?

božična zvezdaBožična zvezda v naravi cveti, ko se dan krepko skrajša, zato je pomembno, da ji podobne razmere zagotovimo tudi v stanovanju. Biti mora v prostoru brez umetne osvetlitve, z dovolj posredne svetlobe (direktnega sonca ne mara). Da bi bili ovršni listi na koncu poganjkov najlepše obarvani okrog božiča, ji začnemo s pokrivanjem dan dodatno krajšati že oktobra in tako počnemo osem tednov. Rastlino prekrijemo zgodaj popoldne s kartonskim stožcem ali škatlo in jo tako pustimo do naslednjega jutra. Novembra moramo znižati tudi temperaturo, in sicer jo prestavimo v prostor, v katerem je stalna temperatura 15 stopinj in ni prepiha. Decembra bodo listi že lepo rdeče obarvani. Božično zvezdo takrat prestavimo na stalno mesto, kjer jo bomo lahko s ponosom občudovali, poskrbeti pa moramo, da dobiva dovolj vode in da ja temperatura v prostoru med 18 in 20 stopinj Celzija.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrednosti alu stavbnega pohištva
Naslednji članekKakšna garažna vrata izbrati

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.