Vožnja z izrabljenimi gumami je nevarna! Trik s kovancem za 1 evro vam bo povedal, kdaj je potrebna menjava

Evro v avtomobilski gumi.
Foto: GS_Photos iz iStock

Še posebej nevarna je vožnja z obrabljenimi pnevmatikami. To močno vpliva na nadzor nad vozilom, ne nudi varnosti na mokrih površinah in poveča zavorno pot v primeru zaustavitve v sili. Najbolje jih je zamenjati, preden se popolnoma obrabijo. Kako pa veš, da je guma izrabljena, če si popoln laik?

S starim trikom s kovanci boste vedeli, ali morate zamenjati pnevmatike na vašem jeklenem konjičku. Čeprav trik ni najbolj zanesljiv in obstajajo veliko bolj učinkovite metode za merjenje globine profila, lahko vsaj nakazuje, da poiščete mnenje strokovnjaka. Zakonski minimum je 1,6 mm – mera, ki jo je težko določiti z običajnimi orodji, vendar lahko kovanec za 1 € pomaga pri meritvi.

Kaj torej storiti?

Kot dobro veste, je kovanec za 1 € sestavljen iz zlate obrobe in srebrnega osrednjega dela. Ta zlatnik meri nekaj več kot 3 mm in vam lahko pove, ali imajo vaše pnevmatike vsaj to globino profila. Če želite to ugotoviti, vstavite kovanec v tekalno plast, kot je prikazano na fotografiji.

Evro v avtomobilski gumi.
Foto: GS_Photos iz iStock

Če tekalna plast zakrije zlati rob kovanca, to pomeni, da ima vaša pnevmatika več kot 3 mm globine profila, kar je še vedno daleč od zakonsko dovoljenega minimuma 1,6 mm. Čeprav je trik učinkovit pri pridobivanju predstave o stopnji obrabe pnevmatik, resnica je, da obstajajo boljše metode.

Obstajajo boljše metode

Eden od teh načinov je nakup določenega merilnika. Za manj kot 10 evrov so na voljo digitalni merilniki, ki vam bodo pokazali natančno globino profila vaših pnevmatik. Drugi znaki, da je čas za menjavo platišč, so bočnice, če so vidne razpoke ali kakršna koli sprememba oblike ter datum izdelave pnevmatik, saj proizvajalci priporočajo, da ta ne sme preseči 5 let.

Merilec tlaka v gumah.

Ne pozabite vsaj enkrat na mesec preveriti tlaka v pnevmatikah, še posebej v prihajajočih vročih poletnih dneh.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNaslednja dva tedna višje cene bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja
Naslednji članekTop sladoled z okusom po koktajlih
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.