Uredimo svoje knjižne police s temi nasveti

Urejanje knjižne police
Urejanje knjižne police

Knjižne police nam lahko predstavljajo ponos, srečo, veselje in obenem tudi težavo. Predvsem zato, ker tako velike količine knjig ni tako lahko urediti in organizirati. K sreči imamo pripravljene nasvete tistih, ki imajo pri sebi ogromno in s(m)o svojo knjižno polico že nič kolikokrat spremenili. Poglejmo si vse nasvete za organiziranje knjižne police.

Ločite trde in mehke platnice

To sicer ni ravno najboljši nasvet, a zna se najti nekdo, ki bi želel imeti knjige ločene po takem principu. Vsekakor da taka organizacija knjig naši knjižni polici eleganten in enoten videz. Ena izmed težav se lahko pojavi, ko vse knjige v seriji niso trdih platnic. Če pa knjižnih serij v vaši zbirki ni, potem je to odlična izbira organizacije.

Organiziranje po barvah

Strategija urejanja po barvah je primerna za vse tiste, ki knjigo izbirajo po barvi in počutju. Najboljši del take organizacije je kreativnost. Vsaka polica je lahko svoja barva. Barve so lahko v stolpcih ali v mavričastem vzorcu. Polica je vaše platno in vi ste umetnik.

Knjižna polica urejena po barvah
Knjižna polica urejena po barvah

Po žanru ali tematiki

Če iščete romantične knjige, bodo na tisti polici, ki ste si jo izbrali za ta žanr. Enako je s kriminalkami, fantazijskimi, grozljivkami in drugimi knjigami. To vam zna prihraniti, kar nekaj iskanja v primeru, če ne veste, kje točno stoji vaša knjiga.

Druga različica je organiziranje po tematiki. Tako kot pri žanru, enako storite s tematiko. Zgodovinsko branje je tukaj, otroške knjige so tam in leksikoni drugje. Izbira polic je čisto vaša.

Razvrstite po priljubljenosti

Seveda so knjige v zbirki, ki so vam ljubše in jih prebirate večkrat kot ostale. Zato je razvrščanje knjig po priljubljenosti tako zanimivo, ker se lahko vse to hitro zamenja. Tisto, česar še niste prebrali ali pa veste, da boste v bližnji prihodnosti, naj bo direktno pred očmi. Hkrati bodo vaši gosti takoj videli vaše najljubše knjige in bili navdušeni nad vašo zbirko.

Knjižna polica
Knjižna polica

Po abecedi

Zelo knjižnično, a izjemno priročno. Tradicionalen pristop k organiziranju, ki vam bo prihranil največ časa pri iskanju knjige. Ne le vam, temveč tudi drugim, ki vam bodo morali knjigo prinesti v bralni kotiček.

Malo tako, malo tako

Taka organizacija je primerna za tiste, ki tudi v »kaosu« najdete vse svoje stvari. Ob takem zlaganju, vas bo presenetilo kako lepa je lahko knjižna polica. V tem primeru na polici ne bi smele biti le knjige, temveč tudi slike, okvirji, spominki in druge stvari.

Urejanje knjig

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekVrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji v 2020
Naslednji članekStanje dohodkov slovenskih gospodinjstev v letu 2020
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.