Ukrepi za učinkovito uporabo klimatskih naprav

Dandanes ima že skoraj vsako gospodinjstvo nameščeno lokalno klimatsko napravo, t.i. split klimo, ki je sestavljena iz notranje in zunanje enote. Poleti v gospodinjstvu klimatske naprave lahko prispevajo velik delež pri porabi električne energije. Zato je pametno izvesti ukrepe za zmanjšanje porabe energije.

Ukrepi, ki jih je mogoče izvesti za manjšo rabo električne energije so ustrezno vzdrževanje naprave, racionalna uporaba hlajenja in tehnični ukrepi za zmanjšanje vnosa toplote ter akumulacije hladu v stavbi v času nižjih temperatur.

Ustrezna nastavitev temperature
Največji prispevek k zmanjšanju rabe energije prinese racionalno uporabljanje naprave. To pomeni, da ne pretiravamo z nizkimi temperaturami hlajenja prostora. Priporoča se hlajenje na temperaturo, ki nje ne bo več kot 5 °C nižja od zunanje temperature.

Vzdrževanje
Redno vzdrževanje klimatske naprave ohranja delovanje naprave pri visokih izkoristkih. Klimatska naprava vključuje več filtrov, ki jih je potrebno redno čistiti ali menjati, da je njeno delovanje optimalno. Poleg tega je pomembno, da je tlak hladilnega plina ustrezen.

Zmanjšanje toplotnih dobitkov
K manjši uporabi klimatske naprave veliko prispevajo tudi ukrepi, ki zmanjšujejo vnos toplote v prostor. Ti ukrepi so uporaba senčil na oknih, kot so žaluzije, brisoleji, rolete, tende … pri tem pa najbolje, če so senčila nameščena na zunanji strani okna. Če to ni mogoče pa se poslužujemo senčenja z zavesami ali drugim senčilom z notranje strani okna, ki tudi v manjši meri zmanjšuje vnos toplote. Nadalje je pametno, da v času najvišjih zunanjih temperatur v prostorih, ki jih hladimo, po možnosti ne uporabljamo naprav, ki ogrevajo prostore. Seveda pa je smiselno, da v času najvišjih dnevnih temperatur intenzivno ne zračimo prostorov in tako zmanjšamo toplotne dobitke.

Akumulacija hladu
Naslednji pomemben ukrep je, da izrabimo hladnejše dele dneva, običajno je to noč in takrat intenzivno zračimo prostore. S tem prostore tudi ohlajamo. Akumulacija hladu v prostorih je sicer odvisna od gradbenih materialov objekta. Kamnite in betonske stene akumulirajo več energije kot pa lahka gradnja.

Z izvajanjem čim več ukrepov lahko v poletnih dneh močno zmanjšamo uporabo energije za hlajenje prostorov in s tem prispevamo svoj delež za boljše okolje v katerem živimo.

Avtor: Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET

Energetski svetovalec mreže ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Kot svetovalec deluje v svetovalni pisarni v Ljubljani in na Vrhniki.

VIRENSVET
Prejšnji članekAmeriška prva plus pasivna hiša proizvede skoraj toliko energije kot jo potrebuje
Naslednji članekRaziskovalca Fakulteta za strojništvo UL bosta prihodnost hlajenja in ogrevanja reševala s pomočjo hibridne toplotne naprave

Energetski svetovalec mreže ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Kot svetovalec deluje v svetovalni pisarni v Ljubljani in na Vrhniki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.