Triki za shranjevanje avokada: eden izmed načinov je lahko zelo škodljiv!

Fresh Avocado Getting Peeled With A Spoon
Foto: NatashaPhoto iz iStock

Avokado je znan po tem, da je zelo muhasto sadje – v določenem trenutku se zdi, da bo čez nekaj dni že dovolj zrel za uživanje, v naslednjem trenutku vam v rokah ostane prezrela kaša z enosmerno vozovnico v smeti. Ta nepredvidljivost ni le draga in nadležna, ampak prispeva tudi k zavrženi hrani.

Čeprav ni čarobnega pripomočka, ki bi vas opozoril kratko časovno obdobje, v katerem lahko pojeste popolnoma zrel avokado, obstaja nekaj trikov, ki jih lahko uporabite, in si zagotovite, da bo vaš avokado zdržal dovolj dolgo, da bo postal domači ‘guacamole’ (omaka, namaz ali solata na osnovi avokada, op.p.) ali zdrav dodatek za toast. Kot boste videli, je to, kako natančno shranite avokado, odvisno od več dejavnikov, vključno s tem, kako zrel je sadež ter za kaj ga nameravate uporabiti.

Kako hraniti cel avokado?

Fresh organic avocado at farmer's market, healthy food
Foto: nastya_ph iz iStock

Če ste kupili nedozorel avokado, v upanju, da si boste uresničili željo po ‘guacamoleju’, je najboljši način shranjevanja sadeža, da ga ohranite celega in ga postavite na pult, stran od drugega sadja in zelenjave. Nezrel avokado bo na pultu običajno zdržal od štiri do pet dni. Ker pa je avokado lahko zelo občutljiv, je pomembno, da zrelost preverjate vsak dan. Avokado je zrel, ko se ob rahlem pritisku s prsti podredi in ima temno zeleno ali črno lupino z grbinasto strukturo.

Če je vaš avokado že zrel (ali pa se že približuje tej stopnji), ga lahko postavite v hladilnik, kjer bo glede na stopnjo zrelosti ostal svež več dni. Ko avokado postavljate v hladilnik, ga je najbolje shraniti v nepredušno posodo za shranjevanje živil ali v predal za sadje in zelenjavo. Upoštevajte le, da če je avokado v predalu za živila skupaj z bananami ali jabolki, bo etilenski plin iz teh sadežev pospešil proces zorenja, zato ga pogosto preverjajte.

Avokado bo ostal svež tudi, če ga shranite v posodo z vodo ter nato postavite v hladilnik.

Kako hraniti razrezan avokado?

Close-up of man cutting mellow avocado on cutting board, inspiration to cook tasty dinner. Express talent in recipe. Cooking, food, homemade, chef concept
Foto: Ivan-balvan iz iStock

Včasih se pri uživanju avokada uštejete pri količini in ugotovite, da ne morete pojesti celega. Na srečo obstaja nekaj načinov za shranjevanje narezanega avokada. Če je avokado že narezan na kocke ali pretlačen, je najbolje, da vzamete posodo za shranjevanje živil. Vendar pa posodo namesto z ustreznim pokrovom prekrijte s plastično folijo in poskrbite, da bo ta v neposrednem stiku z avokadom in da v njej ne bo zračnih žepov. Tako boste preprečili, da bi v avokado vstopil kisik in njegovo svetlo zeleno meso spremenil v rjavo. Nekateri dodajo tudi sveži limetin ali limonin sok, vendar to seveda spremeni okus avokada in ni vedno uspešno. Možno je, da bo nekaj avokadovega mesa porumenelega, vendar lahko te koščke vedno postrgate in zavržete, ko boste pripravljeni uživati v ostankih. Če je avokadovo meso dobro shranjeno, naj bi v hladilniku zdržalo še dan ali dva.

Znanstvena raziskava je sicer pokazala, da je takšen način shranjevanje lahko zelo škodljiv. Ugotovljeno je bilo, da lahko bakterija Listeria monocytogenes v 15 dneh med skladiščenjem v hladilniku vdre v celulozo avokada.

Ali lahko avokado zamrznete?

Frozen avocado chunks thawing in glass ingredient bowl on table
Foto: Merrimon iz iStock

 

Zreli avokado je mogoče zamrzniti, in to na več načinov. Vedeti morate, da zamrznitev avokada spremeni njegovo kremasto teksturo, zato zamrznjeni avokado sicer lahko uporabite v guacamoleju ali smoothiju, ne priporočamo pa, da bi ga jedli v surovi obliki.

Če želite zamrzniti polovico avokada, odstranite koščico in lupino. Nato meso poškropite z limoninim ali limetinim sokom in vse skupaj tesno pokrijte s plastično folijo. Če želite še bolj zmanjšati stik avokada s kisikom, ga položite v vakuumsko zaprto vrečko ali nepredušno plastično vrečko.

Če nameravate zamrznjen avokado uporabiti za smoothie ali preliv, je boljše, da ga najprej pretlačite. Avokado z žlico limoninega ali limetinega soka z mešalnikom pretlačite do gladkega. Nato pire prenesite v neprepustno vrečko za zamrzovanje, kjer bo zdržal približno štiri mesece.

Tako lahko avokado pripravite na veliko načinov. Dobro je le poznati njegove osnovne značilnosti in lahko boste uživali v njegovem svežem okusu.

Prejšnji članek10 napak, ki jih ne smete storiti pri nakupu pomivalnega stroja
Naslednji članekBrezskrbno zgradite svoj dom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.