Te hrane psi NE smejo jesti!

Katere hrane pes NE sme jesti?
Katere hrane pes NE sme jesti?

Večina naših kosmatinčkov ima pripravljeno hrano, najbolj pogosto so to konzerve in briketi. Mnogokrat pa se na njegovem meniju znajde tudi hrana, ki jo sami skuhamo. A pri tem moramo zelo paziti, saj pes ne sme jesti kar vsega. Veliko snovi mu lahko zelo škoduje, zato smo pripravili seznam hrane, ki je pes ne sme jesti.

Čokolada

Pes nima jetrnega encima, ki bi razgradil toksične metilksantine (teobromin). Ti pri psu vplivajo na centralno živčevje in kardiovaskularni sistem. V skrajnem primeru lahko čokolada pri psu povzroči tudi smrt. Pri manjših vnosih pa se pojavijo bruhanje, driska, dehidracija, slabost, epileptični napadi, pospešen utrip in povišan pritisk. Tu štejemo vse vrste čokolade – bela, mlečna, temna in jedilna. Ne dajajte je psu.

Mleko in mlečni izdelki

Čeprav za psa mlečni izdelki niso usodni in smrtno nevarni, je odsvetovano hranjenje z njimi. Tudi psi so lahko laktozno intolerantni, kar povzroča enake posledice kot pri ljudeh. Na splošno pa ti izdelki povzročijo prebavne težave, kot sta driska in bruhanje.

Čebula

Ker ni del pasje prehrane je psu ne dajajte. Surova, kuhana, ocvrta, sušena ali kakršna koli čebula ne spada na pasji meni. Vsebuje žveplove spojine, ki lahko psu uničijo rdeče krvničke in privedejo do hude anemije (slabokrvnost). Če niste sigurni, ali je bila v jedi čebula, mu je raje ne dajte. Pazite na znake kot so bruhanje, driska, šibkost in hitro dihanje.

Marsikatera hrana je lahko v večjih količinah škodljiva
Marsikatera hrana je lahko v večjih količinah škodljiva

Kofein

V dovolj velikih količinah je kofein smrtno nevaren za psa. Skriva se v kavi, kavnih zrnih, čaju, čokoladi in še kje. Tudi tu lahko prekomerna doza povzroči zastrupitev, ki jo lahko prepoznamo po določenih znakih. Nemirnost, mišični tremor, hitro dihanje, krči, razbijanje srca in tudi krvavitve.

Piščančje kosti

Ker so piščanje kosti majhne in krhke se lahko brez težav razdrobijo. Ko jih pes zagrize lahko to povzroči resne poškodbe prebavnega trakta, zadušitev in celo smrt. Tu ne govorimo le o piščančjih kosteh, temveč tudi o drugih kosteh. Izberimo močnejše, kompaktnejše kosti, ki se ne bodo zlomile.

Alkohol

Vse, kar vsebuje alkohol naj bo daleč, daleč stran od vašega psa. Na njegova jetra in možgane ima popolnoma enak učinek kot pri človeku, a je za potrebna veliko manjša količina. Driska, bruhanje, okvare koordinacije in centralnega živčnega sistema, koma, težko dihanje in celo smrt.

Avokado

Razumemo, da obožujete avokado in omako gvakamole, ampak tega pes ne sme dobiti. Avokado vsebuje persin, ki je zelo škodljiv za pse (tudi ljudi alergike). Že mala količina lahko povzroči drisko in bruhanje. Če ste med tistimi, ki avokado gojite doma, psu ne pustite zraven.

Grozdje

Sem spadajo tudi rozine, ki so še bolj škodljive za psa. Zaradi sušenja imajo še večjo koncentracijo škodljivih snovi. Pri psu lahko sprožijo bruhanje, drisko in odpoved ledvic.

Sol

Če psu dajemo hrano, ki jo bomo oziroma smo jo jedli tudi mi, moramo paziti na soljenje. Večina človeške hrane je za psa preslana. Tej hrani prištejmo tudi prigrizke kot so čips, smokiji in prestice. Zaradi preveč soli bo pes bolj žejen, več bo uriniral ter se zastrupil z natrijevimi ioni. Kasneje pa lahko sledijo tudi vročina, bruhanje, driska in epileptični napadi.

Sladkor

Enako kot sol, se izogibajte tudi dajanju sladkorja. Sladkarije in sladka hrana lahko povzročijo debelost, sladkorno bolezen in vse težave, ki so s tem povezane. Nadomestki sladkorja (ksilitol, E967) pa so za psa še bolj nevarni, saj lahko privedejo do odpovedi jeter in zelo nizkega krvnega sladkorja. Bruhanje, apatija, epileptični napadi in motnje v koordinaciji.

Psi so radovedna in nagajiva bitja
Psi so radovedna in nagajiva bitja, ki jih je včasih težko nadzorovati

Večina snovi je odvisna od količine

Kot pri ljudeh je tudi pri psih tako, da nanje vplivajo drugačne količine vnesene snovi. Vsekakor je bolje, če se dajanju teh snovi popolnoma izognemo. Zrelo sadje, jajca in kuhan krompir ne smejo biti del redne prehrane, načeloma pa ni težav, če se enkrat na mesec znajdejo na njegovem krožniku oziroma v njegovi skledi.

Kaj, če poje nekaj, česar ne bi smel

Nikakor ne smete paničariti, saj se lahko zgodi, da boste s tem naredili še kaj hujšega. Redno opazujte psa in imejte pri roki telefon ter številko lokalnega veterinarja. Če opazite znake, ki smo jih opisali zgoraj, pa odhitite k veterinarju.

Prejšnji članekNovi Gradbeni zakon prinaša možnost krajšega postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja
Naslednji članekNaj vas to poletje hladi klima, ki ne piha!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.