Tako preprečite, da bo psu prevroče

A small cute dog sits on a table in front of a large electric fan on a yellow background. Jack Russell Terrier is chilling on a hot summer day. Cold breeze
Photo by inside-studio on iStock

Vročina je in čutimo jo vsi, še posebej pa naši hišni ljubljenčki. Zagotavljanje nižjih in znosnih temperatur za pse, mačke in druge kosmatince je med najbolj pomembnimi nalogami med peklensko vročino. Cilj je zmanjšanje možnosti za vročinsko kap in povišanje dobre volje in veselja. V nadaljevanju prispevka najdete nasvete za ohlajanje vaših psov.

Načrtujte svoje sprehode

Ta nasvet ohlajanja je namenjen le psom, saj so oni tisti, ki potrebujejo veliko mero sprehodov. V vročini, ki je najhujša sredi dneva, nikakor ne odhajajte na sprehode. Kako vaš pes čuti vročino je odvisno od dejavnikov, kot so pasma, posamezen primerek, dolžina dlake in podobno. Kdaj hoditi na sprehode s psom? Pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, ko sonce vzhaja oziroma zahaja. Takrat bo vaš kužek najbolj vesel sprehoda, vi pa tudi.

Voda, voda, voda in še enkrat voda

Voda je glavni pripomoček za spopadanje z vročino in esencialen vir energije. Psi nujno potrebujejo dovoljšnjo količino sveže vode. Poskrbite, da bodo imeli vedno na voljo vodo, na sprehodu pa imejte s seboj plastenko vode ali prenosno posodico za vodo.

Dog drinking water from plastic bottle. Pet owner takes care of his labrador retriever during hot sunny day."t"n
Photo by Chalabala on iStock

Zaščitite njihove tačke v vročini

Sončni žarki bodo segreli večino podlag, predvsem asfalt, beton in pesek. Huda vročina tal lahko poškoduje tačke vašega ljubljenčka, zato poskrbite, da ne hodite po segretih podlagah in jim omogočite hojo po hladnejših tleh.

Energijo naj porabijo drugače

V toplejših dnevih je potrebno biti kreativen pri porabljanju energije. Če so navajeni večurnega in napornega teka, se temu izognite in jih zaposlite z drugačnim opravilom. Skrijte njihove najljubše priboljške, da jih morajo izbrskati. Miselne igrice so odličen pripravek za garanje vaših ljubljenčkov. Enako je z zamrznjenimi priboljški, za katere bodo porabili veliko več energije.

Redno jih negujte

Redna nega psov je pomembna že zaradi njihovega zdravja in videza, pri psih z daljšo dlako pa ima še eno nalogo. Čista in skrtačena dlaka jim bo pomagala pri ohlajanju, zato se lahko brez težav napotite k pasjemu frizerju, ki bo poskrbel za vašega psa.

Cute pug dog sleep rest in the floor, over the mat and tongue sticking out in the lazy time
Photo by fongleon356 on iStock

Ne puščajte jih v avtu!

Zanje (in za kogarkoli) je to lahko smrtno. Nikoli jih ne puščajte v avtomobilu, ob potovanjih pa se izogibajte največji vročini ali pa poskrbite za primerno ohlajanje. V zadnjih letih je bilo znova in znova povedanega dovolj o puščanju živali v vročih vozilih, zato dovolj o temu. Če v avtomobilu vidite psa ali koga drugega, se prepričajte, če je z njim vse v najlepšem redu.

Bodite pozorni na znake vročinske kapi

Ko se psi pregrejejo, lahko podležejo vročinski kapi. Zgodi se, ko pes ne bo zmogel znižati svoje telesne temperature. Pomembno je zgodaj odkriti vročinsko kap, ki jo lahko prepoznamo po spodnjih znakih:

  • pospešeno dihanje in glasno sopenje
  • hitro bitje srca
  • pes se pretirano slini (slina je gosta in lepljiva)
  • močno blede, sivkaste ali temno rdeče sluznice in jezik
  • izguba orientacije
  • videti je prestrašen
  • nekontrolirano uriniranje, blatenje in bruhanje
  • šok in koma
Prejšnji članekKaj je baza za sladoled?
Naslednji članekTeslin Cybertruck bo morda kmalu na voljo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.