Ste opazili več smrdljivcev? Tako jih odženete iz hiše

Niti še ni nastopila jesen, a temperature so očitno takšne, da v notranjosti naših domov iščejo zavetje tudi žuželke. Ste tudi vi v zadnjem času opazili več »smrdljivcev« in bi se jih radi znebili?

Jeseni najdete smrdljivce skorajda povsod: na oknih, vratih, v omarah, na sedežni garnituri, stenah. V večjem številu pa jih lahko opazite tudi že zdaj na območjih, kjer so temperature ponoči že precej nizke.

Odgnati jih je praktično nemogoče, a ko bodo temperature dalj časa vztrajale pod 10 stopinj Cezija, jih ne bo več na spregled. Kako to? Takrat bodo že skriti v luknjice v zidovih, zavlekli se bodo v varne kotičke, vedrili bodo med tkaninami, skratka, tičali bodo nekje na varnem in toplem. Tam bodo počakali na pomlad in tedaj znova pogumno zakorakali po naših domovih in se odpravili na prosto. Tam bodo znova sesali sadne sokove in kmetom ter vrtnarjem povzročali škodo in preglavice.

Smrdljivci so v resnici ščitaste stenice, ki, ko so v nevarnosti, spustijo oduren vonj. Prav zato jih nikar ne pobijajte tako, da jih zmečkate. Bolje je, če jih polovite in odnesete na prosto. Če jih želite vseeno pokončati, to storite tako, da jih s papirčkom nežno primete in odvržete v toaletno škodijo. Lahko jih tudi posesate. V vrečki prahu bodo pomrli.

Preprečite jim vstop

1. Odstranite jih

Preden vstopite skozi vrata doma, preverite na vrečkah, ki jih vnašate, ali rokavicah, ko se vračate z vrta, da na njih ni smrdljivcev. Preverite tudi med igračami, če jih otroci uporabljajo zunaj, če se tam skriva kaj žuželk in jih odstranite, preden otroci igrače vnesejo v dom.

2. S pršili nad žuželke

Smrdljivcem boste vsaj malce otežili vstop, če boste okvire vrat in oken poškropili z mešanico vode in šampona. Če nanesete mešanico neposredno na smrdljivce, jih bo šampon izsušil in žuželke bodo pomrle. Uporabite lahko tudi različne insekticide. A tako boste tudi vi izpostavljeni strupom.

3. Fizične prepreke

Poskrbite, da redno zapirate vrata in okna. Lahko namestite tudi komarnike, ki bodo zunaj doma zadržali tudi smrdljive žuželke. Mrežico namestite tudi preko zračnikov.

4. Preventiva …

Če imate vrt, odstranite odpadlo listje, pograbite travo. Lahko jih bo privabil tudi kompostnik, a nekaj smrdljivcev ne sme biti razlog, da kompostnik odstranite, saj ta prinaša veliko koristi.

Če ni nujno, tudi ne prižigajte zunanjih svetil zvečer oziroma ponoči. Ob prižgani luči doma zastrite žaluzije oziroma rolete ali polkna.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPohodna ravna streha z bivalno teraso? Ja, prosim.
Naslednji članekOplov električni mini meščan Rocks-e
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.