Sledi rje na nožih bo rešila ta naravna sestavina

Pranje noža.
Foto: Detry26 iz iStock

Rja na nožih se najpogosteje nabira zaradi lesenih stojal, v katera jih odložimo po uporabi. Marsikdo izmed nas jih namreč takoj po pranju odloži na stojalo in vsakič, ko to storite, vlaga iz noža ostane na njem in se delno prenese na les. Tu se začne proces rjavenja. Noži tudi zarjavijo, če jih preprosto pustimo mokre in se na njih pojavijo madeži površinske rje.

6 Knife Tricks That Will Change Your Life

Če so vaši noži že zarjaveli, se ne bojte. Malo limoninega soka bo v hipu očistilo rjo. Uporabite lahko svež limonin sok ali pa kupite že stisnjen limonin sok v plastični embalaži.

Nož v uporabi.
Foto: congerdesign iz Pixabay

Vse, kar morate storiti je, da nože pomočite v limonin sok in jih pustite stati, dokler ne vidite, da je vsa rja izginila. Idealno bi bilo, da jih položite v plitvo posodo, v katero ste iztisnili oziroma dodali prej omenjen limonin sok.

Dobro je vedeti

Rjavenje železa je kemijska reakcija, ki poteka počasi. Železo se na vlažnem zraku počasi pretvori v rjo. Če pustimo železni predmet zunaj (na vlažnem zraku), rje po eni uri še ne bomo opazili. Po nekaj dneh na dežju pa se bodo na železnem predmetu pokazali rdečerjave pikice − znaki rjavenja.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekPrva ‘preproga’ na sončne plošče na svetu na železniških tirih, bi lahko proizvaja elektriko
Naslednji članekPreizkusite odlične gospodinjske trike z aluminijasto folijo: so praktični in lahko prihranite denar

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.