Pravila za umivanje, čiščenje in osebno higieno (del 1): Vsak član družine naj ima svojo brisačo

Perilo vzeto iz pralnega stroja.
Foto: Михаил Руденко iz iStock

Koliko brisač naj ima odrasel človek? Moramo res vsak teden menjati rjuhe in res moramo straniščno školjko čistiti ročno? To se sprašujejo vsi, ki ne vedo, ali čistijo dovolj dobro, da bakterije in umazanija, ki ostanejo, ne bodo povzročile alergije ali okužbe. Strokovnjaki iz priljubljene oddaje Obsessive Compulsive Cleaners poznajo odgovore.

Koliko brisač potrebujemo v kopalnici?

Vsak član družine mora imeti svoj obešalnik za brisače, ne moremo si jih deliti, pravi Lynsey Crombie iz priljubljene oddaje o ljudeh z obsesivno-kompulzivno motnjo, povezano s pospravljanjem. To pomeni, da mora imeti vsak član gospodinjstva vsaj 5 brisač. Menjajte jih vsaj vsak drugi dan, včasih pa tudi po vsaki uporabi. »Najbolje je, da to preverite tako, da ‘povohate brisačo’. Neprijeten vonj je znak, da jo je treba oprati,« pravi in ​​dodaja, da osebno, četudi vonj ni opazen, brisač ne pušča na obešalniku tretji oz. četrti dan.

Sally Bloomfield, profesorica, ki poučuje osnove higiene na eni od londonskih šol, meni, da je menjava brisač enkrat na teden dovolj, strinja pa se tudi, da si jih člani gospodinjstva ne bi smeli deliti. Poudarja, da je zelo pomembno, da so pravilno oprane, vsaj pri temperaturi 40 stopinj.

Če jih perete na šibkejšem programu, vsekakor uporabite prašek, ki ima dodatek za odstranjevanje madežev, saj bodo brisače bolje oprane, pravi strokovnjakinja. Anketa, ki je prejela 3000 odgovorov, pa je pokazala, da ljudje svoje brisače v povprečju dajo v pranje po – 11 dneh!

Kako pogosto je treba menjati posteljnino?

Lynsey Crombie pravi, da je enkrat na teden dovolj, razen če ima kdo v hiši okužbo kože. V tem primeru dnevno menjajte posteljnino. Med snemanjem oddaje je bila v domovih, kjer posteljnina ni bila menjana več kot dva meseca in jo je zmotil neprijeten vonj.

To je v nekaterih domovih občutila Aggie Mackenzie, avtorica še ene televizijske oddaje o vzdrževanju higiene v gospodinjstvu. Meni pa, da bi morali posteljnino na otroških posteljah menjati pogosteje, približno na štiri noči. MacKanzie opominja, da je za vzmetnico dobro uporabiti zaščitno prevleko in da ne smemo pozabiti, da jih je treba občasno tudi oprati. To počne v svoji hiši enkrat na teden, čeprav nekatera priporočila pravijo, da je dovolj enkrat na leto.

Do The TikTok Cleaning Hacks Really Work? Lynsey Crombie Is Here To Show Us! | This Morning

Strokovnjaki opozarjajo, da bi morali enkrat tedensko oprati tudi prevleke na posteljicah, ki jih uporabljajo naši ljubljenčki. Raziskava na Twitterju je medtem pokazala, da ljudje v povprečju menjajo posteljnino vsakih 16 dni.

Ali smemo hoditi obuti po hiši?

»Tega v svoji hiši nikoli ne dovolim, je jasna Lynsey Crombie in je tudi proti temu, da ljudje hodijo bosi po ploščicah in parketu. Potne sledi na tleh lahko prispevajo h kopičenju bakterij, pojasnjuje, a priznava, da ko ima zabavo ali se druži s prijatelji, od njih ne zahteva, da se vsakič sezujejo.

»Res je, takoj ko odidejo, grem brisati tla, ampak nisem normalna,« pravi v šali. Tudi Aggie Mackenzie pravi, da sama nerada hodi po hiši v čevljih. Seveda so med nami tudi takšni ljudje, ki pravijo, da so tla za hojoter da ne gre pretiravati.

Kako pogosto je treba prati oblačila iz jeansa?

Podjetje Levi’s je nekoč trdilo, da kavbojk ne smemo prati do enega leta, vendar se strokovnjaki za čiščenje s tem ne strinjajo. Tako Crombie meni, da oblačila lahko ponovno nosimo, samo če jih imamo oblečena v zaprtih prostorih, ne pa tudi, če ste imeli oblečena zunaj, saj so lahko polna bakterij.

MacKenzie dodaja, da lahko kavbojke nosimo osem do deset dni. Nekateri strokovnjaki trdijo, da jih lahko ‘očistimo’ tako, da jih za 24 ur postavimo v zamrzovalnik, s tem ne odstranimo madežev ali umazanije, ubijemo pa bakterije.

Ali za čiščenje straniščne školjke potrebujemo krtačo?

Morda se zgornjega vprašanja nikoli niste vprašali, a strokovnjaki menijo, da bi morali o tem razmisliti. Crombie poudarja, da ima silikonsko krtačo, vendar brez ščetke na koncu, ker se fekalni ostanki zbirajo tam, kjer se ščetka sreča z držalom. MacKenzie pa, da svoje straniščne ščetke nikoli ne bi pustila ‘vstopiti’ v hišo. Ne prenese jih, saj so se ji zdele dobesedno odvratne.

WC se čisti.
Foto: Efraimstochter iz Pixabay

Oba poudarjata, da je veliko boljši način vzdrževanja higiene na stranišču ta, da si nadenete gumijasto rokavico in položite roko v školjko.

Urednik portala MojPrihranek

VIRGuardian
Prejšnji članekKako prihraniti pri menjavi operaterja?
Naslednji članekElektrični avto Xiaomi MS11: V javnost pricurljale prve slike

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.