Pomembnost oken za starejše ljudi

Gledanje skozi okno pomeni veliko več starejšim osebam
Gledanje skozi okno pomeni veliko več starejšim osebam

Okna so deli hiše, ki jih včasih vzamemo za samoumevne. Vsako letno sezono pa ugotovimo, kako pomembna so okna za nas in našo družino. Dobesedno nam predstavljajo okno v svet in nam nudijo pogled na okolico.

Čeprav so stanovanja v večstanovanjskih stavbah tista, kjer nimamo ravno svobode pri izbiri in vgradnji oken, moramo pri nakupu stanovanja gledati tudi na to, kakšen je sam razgled in kako je osvetljeno stanovanje.

Veliko več svobode pa je v hišah, kjer lahko okna vgrajujemo sami, še posebej če gradimo hišo od samega začetka. Treba je vedeti, kaj nam okna predstavljajo in kako vplivajo na naše odnose. Vedeti pa je treba tudi, da ne bomo večno mladi in razmisliti predvsem o tem, da nam bodo nudila udobno življenje tudi na stara leta.

Naloga oken ni le odpiranje in zapiranje

Okno v sobi ima več pomembnih nalog. Prva v vrsti bi bila seveda svetloba, ki nam jo daje okno. Res da lahko to nadomestimo z žarnico, a tu govorimo predvsem o naravni svetlobi, ki pride iz zunanjosti in nas pogreje. Druga naloga okna je razširitev prostora, saj nam dajo okna videz večjega prostora. Da bi bila hiša videti večja, si verjetno želi marsikdo. Vsekakor imajo okna sama tudi druge naloge, kot so zvočna in toplotna izolacija, a to so naloge, ki jih mora imeti samo okno in ne okno v smislu »luknje v steni«.

Če je za nekatere ljudi okno pač okno, so tu nekateri, ki jih močneje cenijo in ki jim okno pomeni veliko več. To so starejši ljudje, s pomočjo katerih so bile opravljene prenekatere študije o pomembnosti in vplivu okna na njihovo življenje. Verjetno vsi poznamo gospo (ali gospoda), ki gleda skozi okno in nadzoruje okolico. Že sodeč po študiji iz leta 1981, so bila za starejše prebivalce okna tisto, kar jim je omogočalo povezavo s skupnostjo, brez da so dobesedno zunaj. In pomen okna postane veliko večji tudi v stanovanjskih hišah, blokih brez dvigala in v času razsajanja bolezni.

Opazovanje okolice ima pozitiven vpliv na duševno zdravje oseb
Opazovanje okolice ima pozitiven vpliv na duševno zdravje oseb

Cenimo tiste, ki še gledajo skozi okno

Veliko starejših ne hodi veliko ven in tako postane okno njihova povezava s svetom. Morda se nam zdi smešno, a opazovanje ljudi, ki se sprehajajo in otrok, ki se igrajo ima zelo pozitiven vpliv na duševno zdravje starejših ljudi. Veliko jih z gledanjem okolice ustvarja zgodbe, kar odlična vpliva na njihove sive celice in komunikacijske zmožnosti.

Kot rečeno so okna zelo pomembna. Če ne za nas, pa za našo babico ali dedka. In morda je bil ta prispevek bolj kot ne poziv za to, da obiščete ali pokličete svoje starejše člane družine, kot pa o oknih. Pa vseeno. Okna so pomembna, naši starejši pa še bolj. In prav z odličnimi okni, jim lahko to omogočimo. Nekaj napredka ponujajo okna z virtualnim pogledom, ki pa imajo velik minus, in to je tehnologija. Vprašanje je predvsem, če bodo starejši to sprejeli in si to lahko privoščili.

VIRscroll.in
Prejšnji članekKako očistiti kuhinjo – z limono
Naslednji članekAli imate tudi vi problem s pojavom nadležne plesni in s tem povezanih neprijetnih vonjav?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.