Ogrevanje s sončno energijo

Slabe gospodarske razmere v kombinaciji z vedno višjimi cenami fosilnih goriv nas vse bolj silijo v iskanje alternativnih virov ogrevanja. Ker smo ekološko ozaveščeni, se vse bolj pogosto obračamo k čistejšim obnovljivim virom energije. Toda ali se takšen prehod sploh splača?

Sprejemniki sončne energije so s cevno inštalacijo, črpalko in ostalimi elementi povezani s hranilnikom toplote. Za pravilno delovanje sistema skrbi regulacija, ki ima nalogo, da vklaplja in izklaplja črpalko v odvisnosti od temperature medija v sprejemniku in v hranilniku toplote. Vse skupaj imenujemo solarni sistem.

 

Izkaže se, da solarni sistem za enodružinske hiše (4 ploščati SSE, 300-litrski hranilnik toplote, naklon strehe 35 stopinj, južna orientacija, 4 osebe s skupno porabo tople vode 250 litrov na dan, temperatura tople vode 45 stopinj Celzija) v obdobju izven kurilne sezone pokrije približno 90 odstotkov potreb po toploti, v celem letu pa pokrije približno 2/3 potreb.

 

Cilj, da bi ogrevali svoj dom izključno s sončno energijo, je zelo težko uresničljiv, saj potrebujemo ogrevanje tudi v obdobjih, ko je sonce šibkejše. Zato pozimi sončni sistem koristimo predvsem kot podporo ogrevanju. S soncem in sodobno tehnologijo lahko pokrijemo tudi do 60 odstotkov potreb po ogrevanju, vendar pri določenih pogojih.

 

Imeti moramo nizkotemperaturni ogrevalni sistem, kot je talno ali stensko ogrevanje ter namestiti moramo večjo površino sončnih sprejemnikov. Poleg za prostora za sprejemnike na strehi je treba najti prostor še za hranilnik toplote. Pri povezavi solarnega sistema s klasičnimi radiatorji bo prihranek dosti nižji.

 

Investicija v sončni sistem je dolgoročna naložba, zato moramo biti pred njeno izvedbo pozorni na številne faktorje, ki bodo zagotavljali brezhibno delovanje in učinkovitost našega solarnega sistema. Pri investiciji v solarni sistem je trebna upoštevati tudi možnost pridobitve nepovratne finančne spodbude Eko sklada, ki so na voljo vsako leto.

 

Za dodatne informacije obiščite spletno stran ensvet.si ali najbližjo Energetsko svetovalno pisarno.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.