Nasveti, kako privarčevati pri gretju in hlajenju stanovanja

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako privarčevati pri ogrevanju in hlajenju. Vsak nasvet vam bo prihranil nekaj denarja, z vsemi skupaj pa lahko letno prihranite kar lepo vsoto.

Nasveti za ogrevanje in hlajenje:

  • Nastavite termostat na najnižjo udobno temperaturo v zimskem obdobju in najvišjo še udobno v poletnem obdobju. Prav tako upoštevajte dejstvo ali spite doma ali ne. Če ne, naj bo ogrevalni sisitem nastavljen na nižjo tmeperturo in klima izklopljena.
  • Očistite ali zamenjajte filtre klimatske naprave enkrat na mesec ali tako pogosto kot priporoča izdelovalec naprave.
  • Očistite zračnike, grelnike in radiatorje tako kot je potrebno in poskrbite, da pri omenjenih napravah je omogočen nemoten pretok zraka oziroma zraka ne blokira pohištvo, preproge ali zavese.
  • Izpustite zrak iz toplovodnih radiatorjev enkrat ali večkrat na sezono. Če ne veste kako se to naredi, se obrnite na strokovnjaka. Zrak v radiatorjih onemogoča kroženje vode in segrevanje radiatorja.
  • Izklopite ventilatorje v kuhinji, kopalnici in druge odsesovalne ventilatorje po 20 minutah, ko ste končali z opravili v kuhinji ali kopalnici. Pri zamenjavi odsesovalnih ventilatorjev razmislite o namestitvi energetsko učinkovitih z nižjo rabo energije ali namestitivi lokalnih rekuperacijskih enot.
  • Pozimi ob lepem vremenu čez dan odgrnite zavese in senčila, da vam sonce segreje stanovanje in jih zaprite čez noč, da zmanjšate toplotne izgube stanovanja.
  • Poleti imejte okenska senčila čez dan zaprta, da preprečite nepotrebno pregrevanje stanovanja.


Dolgoročni ukrepi varčevanja

  • Ko kupujete nove klimatske ali ogrevalne naprave, kupujte energetsko učinkovite naprave. Prosite prodajalca ali proizvajalca naprave, da vam pokaže energijsko nalepko želene naprave. Ob pogosti uporabi naprave, ki je nekaj evrov dražja, se bo strošek hitro povrnil v obliki nižjih stroškov za energijo.
  • Če se ogrevate s staro pečjo ter z dragim energentom, razmislite o zamnjavi energneta ali peči. Če še vedno uporabljate kurilno olje, ki velja za praktično najdražjo obliko ogrevanja, velja razmisliti o alternativi (peči ne pelete, toplotni črpalki, ipd.).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.