Naravna svetloba v prostorih

Izkoriščanje naravne svetlobe za osvetljevanje stanovanja v čim večji meri, bo koristilo vašemu zdravju in vaši denarnici. Več sončne, brezplačne, svetlobe pomeni, da boste redkeje posegli po uporabi umetne, “plačljive” svetlobe. Izkoriščanje sončnega sevanja pri gradnji stavb je danes eden ključnih dejavnikov za doseganje standarda nizko-energijskih in pasivnih hiš.

Ustrezno projektiranje je temeljnega pomena za optimalno izkoriščanje naravne svetlobe. Za spalnico in dnevno sobo je dobro, če sta izpostavljeni jutranjemu soncu. Kuhinja in dnevna soba sta lahko v kateremkoli osvetljenem delu hiše.

Za čim večjo izkoriščenost sončne svetlobe je dovolj, če upoštevate nekaj splošnih pravil. V nadaljevanju so navedeni nasveti za domove, ki imajo kljub temu, da se nahajajo na sončnih lokacijah, pomanjkanje svetlobe zaradi napačne usmerjenosti ali vplivov okolice, kot so na primer visoke zgradbe, drevesa, ipd.

Več svetlobe in odboja svetlobe lahko dosežete, če se za zunanje površine pod, ob okni in vrati uporabi svetle barve, drevesa ter drugo vegetacijo ohranjajte nizko zato, da ne bodo ne bodo metala senco na okna.

Povečajte odboj svetlobe na notranjih površinah z uporabo svetlih barv za stene, svetlega pohištva in preprog. Tudi namestitev ogledal lahko poveča svetlost prostora.

Vedno imejte čista okna ter zavese pomaknjene na rob oken. Če je mogoče, se lahko na police oken namesti odsevne površine, kot so ogledala in dekoracije.

V primeru projektiranja novega doma ali prenove, prilagodite obstoječa okna. S povečanjem višine okna boste dobili boljše rezultate, kot če jih boste razširili, saj boste na tak način svetlobo spustili dlje v globino stanovanja.

Če želite zajeti največ sončne svetlobe v zimskem času in ob enem še ohraniti potrebno zaščito pred vročino poletnega sonca, je najbolje, da na osončeno stran v bližini oken, kakor smo že pisali v našem prispevku, posadite listavce, trte ali druge višje rastline, katerim pozimi odpadejo listi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.