Nakup in vgradnja domačega sefa

Domači sefi so vse bolj priljubljen način shranjevanja dragocenosti. Lahko gre za gotovino, nakit, zbirateljske izdelke, dokumente ali karkoli drugega, kar bi imeli radi pri roki in varno shranjeno na enem mestu. Ker je nakup domačega sefa lahko precejšen strošek – odvisno od potreb in želja posameznika – in je še kako pomembno, katerega izberete, smo pripravili nekaj bistvenih napotkov pri izbiri in njegovi namestitvi.

Velikost

Preden se lotite nakupa sefa je seveda ključno, da dobro razmislite, kaj boste v njem hranili. Kaj hitro se lahko zgodi, da kupite premajhen sef, ali pa, da se čez čas pojavi potreba po shranjevanju česa večjega in je sef premajhen. Na drugi strani ni smiselno kupovati prevelikega sefa, saj takšen nakup predstavlja velik strošek, ki ga pravzaprav ne boste nikoli v celoti izkoristili. Zato ocenite ali celo premerite vsebino, ki jo boste shranjevali in tako določite primerno velikost sefa. Najbolje je, da kupite tistega, ki je nekoliko večji od trenutnih potreb, ne pa prevelik. Prav tako ima lahko sef police ali predale, zato razmislite tudi o notranji razporeditvi.

Vrsta sefa

Poznamo različne vrste sefov, ki imajo različne lastnosti, kar vpliva tudi na ceno. V grobem ločimo samostoječe, vgradne ali sefe za pohištvo, pa tudi denimo ognjevarne. Poleg tega lahko izbirate med dvema možnostma odklepanja in zaklepanja sefa, mehansko odklepanje na ključ ali elektronsko odklepanje na kodo.

Predlagamo vam, da izberete vgradni sef ali vsaj sef za pohištvo, saj je ta nekoliko bolj zavarovan kot samostoječi. Če želite večjo stopnjo varnosti je priporočljivo, da izberete ognjevarnega. Izbira ključavnice je odvisna od vaših preferenc – če vas skrbi, kam pospraviti ključ, da ga tatovi ne bi našli, je verjetno bolje, da se odločite za odpiranje s kodo. Na drugi strani pa je pomembno, da kode ne pozabite, zato, v primeru, da se vam to pogosto dogaja, raje izberite zapiranje na ključ.

Prostor namestitve sefa

V naslednjem koraku razmislite o prostoru, kamor boste sef namestili. Najbolje, da je ta umaknjen iz oči javnosti, ampak seveda sami precenite, katero mesto je najprimernejše, saj konec koncev najbolje poznate svoj dom. Če se boste odločili za vgradni sef, mora biti prostor dovolj velik. Višina, širina in globina vgradne niše naj bosta 10 cm večja od dimenzij sefa. Sef lahko pritrdite z veliki vijaki (največkrat na zadnji strani), zato je treba upoštevati tudi to. Ne pozabite pri izbiri mesta za upoštevati tudi strani odpiranja varnostnih vrat.

Če boste sef vgradili v zunanji steni, lahko pozimi v vgrajenem sefu, zaradi temperaturne razlike, nastane kondenz. Da bi se izognili temu učinku, je potrebno vgradno nišo prekriti s hidroizolacijskim filmom, ki bo sef ščitil pred vlago.

Poznamo tudi sef za pohištvo, ki ga, kot nakazuje ime, vgradimo kar v izbran kos pohištva. Pritrdimo pa ga z vijaki, na polico, steno (narediti je treba luknjo na zadnji strani pohištva) ali tla (potrebno je narediti luknjo na spodnji strani pohištva). Temu moramo prilagoditi izbiro prostora in biti pazljivi pri nosilnosti police, kjer bo sef stal, saj je ta precej težek. Tudi tla morajo biti dovolj trdna za velike vijake. Za vgradnjo v opeko ali naravni kamen se priporoča uporaba klinastega sidra oziroma sidrnega vijaka.

Protivlomna stopnja

Ko razmislite o vseh zgoraj navedenih korakih, je čas z nakup. Pri tem morate biti izjemno pozorni na t. i. protivlomno stopnjo sefa, pri čemer je pomembno, da je ta preizkušen s strani certificiranih testnih inštitucijah in ima certifikatsko ploščico na vratih (notranja stran).

Pojavljajo se različni standardi, ki določajo vrsto sefa, na primer standard EN 14450 predstavlja arhivske omare in varnostne zabojnike, EN 1143-1 sefe, trezorje, trezorske blagajne in varne sobe in tako dalje. Standardi predpisujejo tudi ustrezno pritrjenost v betonsko podlago s predpisano vlečno silo, ki jo mora zdržati pri poizkusu izdrtja. Pomembno je torej, da standard preverite in ga upoštevate pri nakupu, se pa razlikujejo med različnimi sefi.

Spodaj smo zapisali najpogostejše insitucije za testiranje in podeljevanje certifikatov, nujno je, da ste na njih pozorni:

  • Evropska certifikacijska inštitucija ECB (European Certification Body) je neodvisen organ akreditiran za testiranja in podeljevanje varnostnih certifikatov po standardu EN 45011.
  • VdS je neodvisna inštitucija, ki že več desetletij zagotavlja certificiranje varnosti in zaupanje na področju protivlomne in požarne varnosti.
  • SP Certification izdajajo certifikate po mnogih standardih. Njihov simbol “P” je simbol za kvaliteto.

Če se odločite za ognjevaren sef, morate biti pozorni na protipožarno stopnjo:

  • S 60 P. Testiran: 60 minut izpostavljenosti pri temperaturi 1090°C nato padec trezorja iz 9 metrov, nato sledi še dodatnih 45 minut izpostavljenost ognju pri temperaturi cca. 800°C.
  • S 120 P. Testiran: 120 minut izpostavljenosti pri temperaturi 1090°C, nato padec trezorja iz 9 metrov, nato sledi še dodatnih 45 minut izpostavljenost ognju pri temperaturi cca. 800°C.

Pozorni morate biti torej na certifikat, standard in protipožarno stopnjo, saj te skupaj vplivajo na protivlomno stopnjo, ki je za nakup izjemno pomembna, to pa so tudi pomembne informacije za zavarovalnico, če se odločite vsebino sefa tudi zavarovati z zavarovalno polico.

Protivlomna varnostna stopnja pomeni odpornost konstrukcije trezorja proti vlomu. Konstrukcija sten in vrat trezorja je različna glede na protivlomno varnostno stopnjo. Stopnja pomeni kako odporen je trezor na razna vlomna orodja. V spodnji tabeli si lahko ogledate varnostne stopnje glede na največjo skupno vrednost hranjenih stvari.

Varnostne stopnje glede na največjo skupno vrednost hranjenih stvari.
Varnostne stopnje glede na največjo skupno vrednost hranjenih stvari (Vir: Nolimal.si)

Bančni sef

Če se vam zdi nakup domačega sefa preveč kompleksen ali imate dvome glede varnosti, so ena od možnosti hranjenja dragocenosti tudi bančni sefi, ki se nahajajo v različnih bančnih poslovalnicah in jih lahko najamemo. Izbirate lahko med različnimi velikostmi sefov, vsebina pa je zavarovana in do nje lahko dostopate vi ali vaš pooblaščenec.

Prejšnji članekEkološko čiščenje stranišča brez kemikalij
Naslednji članekPogodba o posredovanju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.