Mit ali resnica? Hrana s pretečenim rokom je še vedno užitna?

Is this still fine? Senior man in his kitchen by the fridge, looking at the expiry date of a product she took from her fridge -
Foto: ViktorCap iz iStock

Včasih se zgodi, da uporabite nekaj iz globin hladilnika ali shrambe, šele po uporabi pa ugotovite, da je živilo potekel rok. Ali naj paničarite? Verjetno ne.

Resnica je, da NIJZ navaja, da je rok uporabe pri večini živil dejansko datum, ki se nanaša na kakovost in varnost hrane. Večino časa ne boste imeli težav zaradi uživanja poteklih živil, morda preprosto ne bodo tako okusna. Če vas zanima, kaj se lahko zgodi, če uživate potekla živila, obstaja nekaj možnih stranskih učinkov, ki jih lahko doživite.

Zastrupitev s hrano

Eden najresnejših zapletov, ki se lahko zgodi zaradi uživanja poteklih živil, je zastrupitev s hrano. Če zbolite, lahko doživite neprijetne simptome, kot so:

  • Bruhanje
  • Slabost
  • Driska
  • Krči v trebuhu
  • Mrazenje
  • Vročina

Zastrupitev s hrano se lahko pojavi pri uživanju pokvarjenih ali onesnaženih poteklih živil, zato je odvisno od tega, kaj jeste in koliko časa od roka je poteklo. Prebavljiva živila, kot so meso, jajca, sadje in zelenjava, so bolj verjetni viri okužbe. Vendar pa pogosto lahko sami ugotovite, da ta živila niso primerna za uživanje, saj imajo nenavadno teksturo, barvo ali vonj. Prav tako pogosto neokusno zadišijo.

Izpostavljenost bakterijam

Nekatera potekla živila vas lahko izpostavijo nevarnim bakterijam ali strupom, ki vas lahko spravijo v bolezensko stanje. Plesni, bakterije in kvas lahko povzročijo, da hrana postane pokvarjena in povzročijo težave v želodcu, podobne tistim pri zastrupitvi s hrano. Vendar pa lahko povzročijo tudi druge težave, kot so zmedenost, otrdel vrat, mišične bolečine in celo izguba ravnotežja. Odvisno je od tega, s čim ste bili izpostavljeni. Zato je slaba ideja jesti hrano, ki ima plesni.

Večino časa uživanje poteklih živil ne bo imelo negativnih posledic. Morda preprosto ne bodo imela okusa ali videza, kot bi morala imeti. Veliko živil ima na sebi navedene datume poteka, ki se nanašajo na njihovo svežino, zato če je prekoračen ta vrhunec svežine, ni nujno škodljivo za vaše zdravje, le za vaše brbončice.

Datum “do datuma prodaje”, “uporabiti do” in “zmrzniti do” običajno ne kažejo na varnost hrane, še posebej pri neprehrambnih izdelkih, kot so tisti v konzervi, na polici ali zamrznjena hrana.

Morda ni dobra ideja, da si za navado privoščite živila čez rok, a je zelo odvisno o kateri vrsti produktov govorimo.

Manj odpadne hrane: 10 živil, ki lahko trajajo dlje od priporočenega roka uporabnosti

Prejšnji članek5 dvomov o pametnih domovih, ki mnoge odvrnejo od nakupa
Naslednji članekAli je lahko še boljši? Lahko – Novi SHOEFRESH OPOD

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.