Manj odpadne hrane: 10 živil, ki lahko trajajo dlje od priporočenega roka uporabnosti

Ženska potiska nakupovalni voziček.
Foto: Dan Dalton iz iStock

Dobra novica je, da lahko nekatera živila (označena z rokom “Uporano najmanj do”) dejansko zdržijo dlje od priporočenega roka uporabnosti. Številni datumi na hrani so bolj povezani s kakovostjo kot z varnostjo – vendar je pomembno, da vedno uporabite najboljšo presojo. Če hrana ne izgleda dobro, slabo diši ali ima čuden okus, je najbolje, da jo zavržete in ne tvegate, da bi pojedli nekaj, kar je pokvarjeno.

10 živil, ki so še vedno lahko dobra tudi po priporočenem roku uporabe

Kruh

Kruh po pretečenem roku uporabe običajno postane star, vendar je še vedno varen za uživanje. Če mu želite rok trajanja še podaljšati, ga shranite v hladilniku oziroma zamrzovalniku. Če opazite koščke plesni, ga nemudoma zavrzite.

Konzervirana hrana

Večina konzervirane hrane lahko ostane v kuhinjskih omaricah ali shrambi zelo dolgo. Zdržala bo leta, če bo le v dobrem stanju. To pomeni, da ima lahko udrtine, rjo …

Čokolada

Čokolada je varna za uživanje približno dve leti, če ni odprta. Po odprtju je temna, mlečna in bela čokolada varna za uživanje v enem letu od nakupa.

Čokolada.
Foto: AlexanderStein iz Pixabay

Jajca

Ko jajca prinesete domov in jih ohladite, bodo zdržala 3 do 5 tednov. Rok uporabnosti običajno poteče v tem času, vendar so lahko varni za uživanje in uporabo v receptih.

Zmrznjena hrana

Bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano, se v zamrzovalniku ne razvijajo, zato je ne glede na to, kako dolgo je bila hrana zamrznjena, varna za uživanje. Vendar lahko hrana, ki je bila dlje časa shranjena v zamrzovalniku, izgubi kakovost, kar pomeni, da je lahko suha in morda nima tako dobrega okusa kot prej.

Trdi siri in polmehki siri

Trdi in polmehki siri lahko zdržijo šest mesecev neodprti v hladilniku in običajno približno en mesec po odprtju. Plesen na splošno ne more prodreti zelo daleč v trde in polmehke sire, če pa že, jo lahko preprosto odrežete z nožem in uživate v preostalem kosu svojega najljubšega sira.

Med

Medu nikoli ne poteče rok uporabe, vendar je najbolje, da ga porabite v dveh letih, da zagotovite najboljšo kakovost.

Mleko

Čeprav ni posebnih priporočil, večina raziskav kaže, da če je mleko pravilno shranjeno, neodprto mleko na splošno ostane dobro še 5 do 7 dni po tem datumu, medtem ko je odprto mleko obstojno vsaj 2 do 3 dni po tem datumu.

Sladkor

Sladkorju tehnično nikoli ne poteče rok uporabe. Za najboljšo kakovost pa morate vrečko sladkorja porabiti v dveh letih.

Kocke sladkorja.
Foto: pasja1000 iz Pixabay

Jogurt

Na splošno je jogurt lahko uporaben še 1 do 2 tedna po preteku roka uporabnosti, zato je dobro, če mu poteče rok uporabe, pred uživanjem v skledi opraviti preizkus okusa.

Z namenom, da bi zmanjšali količino odpadne hrane, tudi trgovci osveščajo javnost o tej tematiki. Lidl recimo vsako leto organizira “Dan brez zavržene hrane” in kupce spodbuja k reciklirani kuhinjo (kuhanje iz ostankov), pa tudi HOFER z nasveti na svoji spletni strani pomaga kupcem, kako živilom podalšajo rok uporabnosti oziroma jim podaljšajo svežino. Na določenih njihovih izdelkih boste našli tudi oznako “Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.” Kot navajajo, znak pomeni, da lahko ta živila uporabite tudi po preteku roka uporabnosti “Uporabno najmanj do”, če je bilo živilo pravilno hranjeno, zaprto, ima ustrezen videz, vonj in okus.

Urednik portala MojPrihranek

VIRMSN
Prejšnji članekEksplozija stroškov duši pivovarne: Več kot 40 jih je izginilo s trga, še več jih bo!
Naslednji članekKako daleč naj bo televizija glede na velikost zaslona?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.