Nasveti za gradnjo hiše do 100 m2

Gradnja hiše je velik izziv, zato je nujno, da se pred samimi začetkom dobro oborožite z vsemi možnimi informacijami glede vseh postopkov gradnje ter izbora materialov. Tako boste lažje načrtovali faze gradnje ter finančno konstrukcijo vsake posamezne faze. Gradnja manjše hiše, ki mora zadostiti vsem željam in potrebam, pa je še veliko večji izziv. Kot primer vam bomo predstavili osnovna izhodišča za gradnjo hiše velikosti do 100 m². Več informacij lahko preberete tudi v gradbenem vodiču.

PRIPOROČILA ZA NAČRTOVANJE MAJHNE DVOETAŽNE HIŠE

Različni dejavniki, kot so cena papirologije, velikost parcele, navade, prostorski pogoji,..,  so najpogosteje ključni pri odločitvi za gradnjo majhne hiše do 100 m2 v dveh nadstropjih. Kadar v Sloveniji govorimo o dveh nadstropjih to običajno pomeni spodnjo etažo (pritličje) in mansardo. Mansarda je bivalno podstrešje, katerega zunanji zidovi (kolenčni zidovi) so ponavadi nižji od običajne etažne višine. Višji kot bo kolenčni zid, večja bo uporabna površina mansarde in večje bo tudi udobje bivanja v mansardi. Bistvena je tudi oblika strehe. Moderne hiše dvokapnice so v zadnjih letih prevladujoč trend gradnje, kljub temu pa se marsikdo odloči (če prostorski pogoji to seveda dopuščajo) za sodobno hišo z enokapno ali celo ravno streho ( v tem primeru ima celotno zgornje nadstropje isto stropno višino kot spodnja etaža).

V primeru majhne dvonadstropne hišeje razdelitev prostorov klasična- spalnica, otroške sobe in kopalnica so v zgornjem nadstropju, skupni bivalni del s shrambo in/ali energetskim prostorom pa v spodnji etaži. Površina vsake etaže je torej približno 50m2, kar se niti ne dozdeva malo, toda želje so običajno večje od razpoložljive kvadrature. V spodnjem nadstropju je običajno predviden tudi manjši prostor za wc, kar je nujno potrebno zaradi večjega udobja bivanja, ter vsi servisni prostori (shramba, energetski prostor,..). Na tako omejeno površino spodnje etaže žal dodatne sobe oziroma morebitne spalnice ne moremo stisniti, zato se je potrebno odreči sanjam o spalnici za stara leta, ko bodo stopnice morda predstavljale velik izzivJ.

Ytong hiša Špela je dvonadstropna hiška, ki ima malce večjo površino 112 m2 in predvideno dodatno spalnico v spodnji etaži. Tudi Špela je tipski projekt, ki ga je mogoče prilagoditi željam posameznika.

hiša špela
Hiša Špela

RAZPOREDITEV PROSTOROV V  HIŠI DO 100 M²

Verjetno najzanimivejši del načrtovanja hiše je določitev števila in namembnosti prostorov ter njihova razporeditev. Ko si postavimo omejitev celotne površine hiše, še posebej pri hiši do 100 m2, se hitro znajdemo v težavah. Ponavadi so želje vedno velike, zato se površina hitro zapolni in skoraj vedno preseže zadan cilj, kar pomeni da bo tudi cena hiše na m2 zelo hitro presežena.

Gradnja hiše do 100 m2 pomeni mnogo več kot le preprosto odločitev o sobah in njihovi površini, zelo pomembna je razporeditev, ki je vedno omejena z različnimi dejavniki. Najprej je to želena in najbolj primerna orientacija prostorov, razgled, povezanost med sobami ter seveda instalacije.  Vsi ti dejavniki so pri načrtovanju hiše zelo pomembni in močno vplivajo na njeno funkcionalnost in udobje bivanja.

Orientacija prostorov, še posebej v manjši hiši do 100 m2, je izjemnega pomena. Bivalni prostori v katerih se preko dneva največ zadržujemo, torej dnevna soba, kuhinja, jedilnica, otroške sobe, morajo biti orientirani proti jugu oz. jugovzhodu. S tem bodo preko dneva primerno osvetljeni oziroma osončeni, kar je  še posebej pomembno v hladnih mesecih, ko večja  osončenost pozitivno vpliva na  temperaturo v teh prostorih. Na severno oz. severozahodno stran hiše običajno predvidimo tako imenovane servisne prostore, kot so npr. kopalnica, wc, shramba, utility, hodniki, stopnišča, pogojno tudi spalnico staršev.

Hiše velikosti do 100 m² so zelo pogosto pritlične hiše, za katere je najpogostejši sledeči razpored in velikosti prostorov, ki vam lahko služi kot dobra osnova za načrtovanje vaše hiše:

 • Dnevna soba 20 – 25 m²
 • Kuhinja 8-10 m²
 • Jedilnica 9-11 m²
 • Spalnica staršev 13 m²
 • Spalnica/otroška soba 10-12 m²
 • Spalnica/otroška soba  9-11 m²
 • Vhod 4-6 m²
 • Hodnik 5-8 m²
 • Kopalnica 6-8 m²
 • Garderoba/energetski prostor) 5-7 m²
 • Zunanji prostor (terasa, balkon ali loža) 5-10 m²
 • Shramba 2-3 m²

Razporeditev prostorov v hiši je seveda odvisna od navad in želja bodočih lastnikov, velik vpliva pa ima tudi pozicija hiše na parceli, torej njena orientacija.

Družine se med seboj razlikujejo, tako po številu članov kot tudi po načinu življenja. Že s tem so določena osnovna izhodišča za načrtovanje tlorisa hiše, saj je zelo pomembno koliko spalnic oziroma otroških sob bo družina potrebovala, ali bo zadostovala ena kopalnica ali morda nujno potrebuje dve in podobno. Razmislite ali bi se otroci morda bolje počutili v skupni sobi, ali morda potrebujete wc ločen od kopalnice, kako pomembna je za vas shramba, ali potrebujete dodaten prostor za shranjevanje, …

Ne pozabite, da manjša kot je načrtovana površina hiše, bolj premišljeno morajo biti pripravljeni načrti,kar je še posebej pomembno, če nameravamo v manjšo hišo naseliti večjo družino. Zato izberite kakovostnega projektanta oziroma arhitekta, ki vam bo pripravil povsem novo zasnovo vaše male hiške,  ali pa izberite kakovosten tipski načrt. In naj vam ne bo žal posvetiti malo več časa pripravi načrtov in razpravam o predlaganih rešitvah. Le tako bo vaša hiša postala prijeten dom za bivanje vaše družine. Več o tipskih modelih Ytong hiš si preberite TUKAJ.

Ytong hiša Metka je pritlična hiška s površino 90 m2 in izjemno razporeditvijo prostorov. Čeprav je to tipski načrt, ga je vedno mogoče vsaj delno spremeniti in prilagoditi potrebam družine. 

Hiša Metka

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKoronavirus: kako razkužiti dom?
Naslednji članekNorveška: obcestne svetilke, ki zmanjšajo porabo za 80 %, ko ni nikogar
info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.