Kateri krožnik gre lahko v pečico?

Woman hand open electric oven door with handle. Homemade cooking. Kitchen appliance
Foto: Lazy_Bear iz iStock

Predstavljajte si, da ste pripravili najbolj noro večerjo vseh časov. Povabili ste družino in najboljše prijatelje. Več dni ste se pripravljali na ta večer in zdaj, ko ste končno tu, imate težavo. Vaši krožniki so ledeno mrzli! Da bi lahko hrana izpadla še bolje kot sicer, morajo biti krožniki topli. Pogrejete jih lahko v pečici, a pozor. Vsi krožniki ne smejo iti v pečico. Kateri krožnik gre lahko v pečico?

Kateri krožnik lahko damo v pečico?

Odgovor je lahko zelo preprost in zapleten hkrati. Krožniki imajo na spodnji strani znake, podobne kot jih ima posoda. Iščete znak, ki upodablja pečico. To pomeni, da gre lahko krožnik v pečico. Če je ta znak prečrtan, potem krožnik nima kaj iskati v pečici. Včasih pa vse le ni tako enostavno, saj včasih teh simbolov oziroma znakov ni. Določeni krožniki ali materiali ne spadajo v pečico, kar bi lahko pripeljalo do neželene nezgode.

Keramični krožniki v pečico: Ja ali ne?

Keramični krožniki lahko grejo v pečico, vsaj tako je osnovno pravilo. Še vedno je pametno pred tem preveriti znak na spodnji strani ali kar na škatli, če jo še imate. V kolikor imajo keramični krožniki zapletene vzorce, bi se znali ti v pečici poškodovati.

Colorful ceramic porcelain dishes kitchenware pattern background
Foto: AKKHARAT JARUSILAWONG iz iStock

Silikonski krožniki v pečico: Ja ali ne?

Čeprav se silikon ne zdi kot najboljši material za v pečico, je resnica nekoliko drugačna. Silikonski krožniki lahko romajo v pečico. Preprost primer so modeli za mafine ali kakšna druga peciva. Tak material je ustvarjen za peko, predvsem za pečice.

Kaj še lahko damo v pečico?

Materiala za krožnike lahko hitro zmanjka, saj jih je večina narejenih iz keramike. Da pa lahko združimo več zanimivih in uporabnih reči na enem mestu, vam izdamo še nekaj materialov, ki jih lahko postavimo v pečico. To so lito železo, nerjaveče jeklo in steklo za pečico.

Krožniki, ki ne smejo v pečico!

Preverili smo že materiale, ki jih lahko damo v pečico. Zdaj pa preidimo na tiste, ki jih ne načeloma ne smemo dati v pečico. Če ne želite zažgati stvari ali povzročiti eksplozije, morate biti posebej previdni glede materialov, ki jih tam uporabljate. Ti materiali ne spadajo v (prižgano) pečico:

  • papir
  • plastika
  • les
  • karton
  • krožniki z znakom, ki pomeni, da ne gre v pečico
Wooden forks and spoons, eco friendly disposable kitchenware utensils on yellow background. Zero waste concept. View from above
Foto: Angelika Mostova iz iStock
Prejšnji članekEkosen paneli: Ogrevanje z IR paneli Ekosen je popoln način za okolju prijazno bivanje
Naslednji članekHitri nasveti za nego lesenih, vinilnih ali laminatnih tal

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.