Hitri nasveti za nego lesenih, vinilnih ali laminatnih tal

nega lesenih tal
Foto: midascode iz Pixabay

Če imate doma lesena tla, položen vinil ali laminat, sta ustrezna nega in vzdrževanje ključnega pomena, da bodo talne obloge ostale čim dalj časa lepe. Pred vami je nekaj osnovnih napotkov za ustrezno nego talnih oblog.

Redno čiščenje

Prvič, pomembno je, da tla redno pometate ali posesate, da odstranite umazanijo, prah in druge smeti. Tako boste preprečili praske, vaša tla pa bodo videti čista in sijoča.

Lesene talne obloge

Za lesena tla je pomembno, da se izogibate uporabi preveč vode ali močnih čistil. Namesto tega uporabite vlažno krpo ali krpo za čiščenje razlitja in umazanije. Ne pozabite ožeti odvečne vode, saj lahko preveč vlage poškoduje les. Uporabite lahko tudi čistilo za lesena tla, posebej zasnovano za vašo vrsto lesa.

Vinil in laminat

Vinilna in laminatna tla so pri čiščenju nekoliko bolj prizanesljiva. V primeru razlitja tekočine in umazanije lahko za ćiščenje uporabite blag detergent. Dodajt ga v večjo količino vode, da dobirte primerno raztopino in obrišite tla. Izogibajte se uporabi abrazivnih čistil ali gob za ribanje, saj lahko poškodujejo površino talne obloge.

čiščenje tal
Foto: stevepb iz Pixabay

Zaščita pred praskami

Drug pomemben vidik nege lesenih, vinilnih in laminatnih talnih oblog je njihova zaščita pred praskami in drugimi vrstami poškodb. Razmislite o uporabi podstavkov za pohištvo pod nogami stolov, miz in drugega težkega pohištva, da preprečite praske. Predpražnike ali preproge lahko postavite tudi na bol ‘prometna’ območja, da zaščitite tla pred obrabo.

Poleg tega se izogibajte vlečenju težkih predmetov po tleh, saj lahko to povzroči praske in druge poškodbe. Če morate premakniti težko pohištvo, ga previdno dvignite, da preprečite praske in odrgnine tal.

Na splošno je za nego lesenih, vinilnih in laminatnih tal torej potrebno dvoje: redno čiščenje in zaščita pred praskami in drugimi vrstami poškodb.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bodo vaša tla še dolgo ostala kot nova.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKateri krožnik gre lahko v pečico?
Naslednji članekRazstava UNIVERSUM Plečnik: na ogled Plečnikova bogata zapuščina

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.