Katere hrane mačke NE smejo jesti?

Katere hrane mačke NE smejo jesti?
Katere hrane mačke NE smejo jesti?

Mačke so tista vrsta živali, ki je zelo izbirčna glede svoje prehrane. Pri večini mačk pa moramo paziti, če ji dajemo določeno vrsto hrane, saj lahko od nje hitro postane odvisne, hkrati pa ta hrana mački ne prispeva vseh hranljivih snovi. Kot pri vseh vrstah pa tudi pri mačkah velja, da nekatere hrane ne sme jesti. Zato smo pripravili seznam hrane in snovi, ki jih mačka NE sme jesti.

Mleko in mlečni izdelki

Čeprav risanke govorijo drugače, se ne ravnajte po njih. Mladički sicer dokaj dobro prebavljajo mleko, a ga večina odraslih mačk ne more. Prebavni sistem ne more razgraditi mleka in mlečnih izdelkov, zato ima lahko mačka prebavne težave. Bruhanje, driska in slabo počutje. V trgovinah za male živali je možen nakup »mačjega« mleka, ki je zanje primeren, a vseeno ne pretiravajte.

Čebula

V kateri koli obliki je čebula škodljiva za mačko. Surova, kuhana, posušena ali pečena. Pri mačkah razgrajuje rdeče krvničke in povzroča slabokrvnost. Močno škodljiva je v večjih količinah, a tudi manjše količine povzročijo prebavne težave in zastrupitve. Sem lahko štejemo tudi česen.

Tuna

Če svoji mački na vsake toliko časa ponudite malo tune, s tem ne bo nobenih težav. Te se pojavijo v primeru, da je tuna na meniju vsak dan. Tu mislimo predvsem na  konzervirano tuno, ki je namenjena naši prehrani. Za mačke ne vsebuje dovolj potrebnih hranilnih snovi, v nekaterih primerih pa lahko vodi do zastrupitve z živim srebrom.

Čokolada

Same je verjetno ne bodo pojedli, na seznamu je bolj zaradi nevednih ljudi. Ne ponujajte mačkam čokolade ali kakavovih izdelkov z mislijo, da je to posladek. Teobromin je toksična snov, ki je v čokoladi in je za mačke (tudi pse) nevarna. Bela, mlečna, temna ali jedilna čokolada, popolnoma vseeno je.

Čokolada je lahko zelo nevarna za mačke
Čokolada je lahko zelo nevarna za mačke

Grozdje

Tudi majhne količine grozdja lahko povzročijo bruhanje, hiperaktivnost in prebavne težave. Res je, da nekaterim mačkam ne škodi, a je bolje, če tega ne poskušamo. Posušeno grozdje oziroma rozine pa imajo še večjo koncentracijo škodljivih snovi.

Kofein

Kofein v kateri koli obliki je za mačke zelo nevaren. Skriva se v kavi, čokoladi, čaju in še kje. Pri mačkah lahko že manjša količina povzroči nemirnost, pohitreno dihanje, krče, mišični tremor in okvare v bitju srca.

Alkohol

Enako kot pri ljudeh je tudi pri mačkah nevaren. Kot za nas ima lahko tudi za mačke enake, zelo hitro tudi smrtne posledice.

Pasja hrana

Ne imenuje se kar tako pasja hrana. Namenjena je prehrani psov in vsebuje drugačne hranljive snovi in tudi njihova priporočena količina ni taka, kot jo potrebujejo mačke. Ob rednem prehranjevanju bi prišlo do podhranjenosti in poslabšanja zdravja zaradi izostanka določenih beljakovin in drugih snovi.

Surova jajca, meso in ribe

Čeprav so mačke po naravi plenilci še ne pomeni, da jim lahko dajemo surovo hrano. Prav jajca, meso in ribe v surovi obliki prinašajo možnost okužbe z različnimi paraziti in bakterijami. Pride lahko do bruhanja, driske, prebavnih težav in poslabšanja zdravja.

Surovi izdelki niso primerni za prehrano
Surovi izdelki niso primerni za prehrano

Veliko je odvisno od količine

Kot pri ljudeh je tudi pri mačkah veliko odvisno od same količine hrane, ki jo dobi. Upoštevajte zgornje snovi, ki jih mačka NE sme jesti. Pri ostalih pa pazite, da to ne postane redna prehrana in da te hrane mačka ne dobi preveč. Držite se njene diete in tako težav ne boste imeli. Če jo želite presenetiti s posladkom, se oglasite v bližnji trgovini za male živali in to kupite tam.

Kaj, če ponesreči poje nekaj, kar ne bi smela?

Če vaša mačka, brez vaše vednosti, poje neko hrano, ki ji lahko škoduje ne paničarite. Preverite kaj točno je pojedla in če ste prepričani, da ji škoduje, potem odhitite na veterinarsko postajo. Če pa ne veste, kaj je pojedla pa jo nekaj časa opazujte in imejte pripravljen telefon za klic veterinarju.

Prejšnji članekZa edinstven dom izberite Pirnarjeva vhodna vrata po meri
Naslednji članekKako najhitreje očistiti žaluzije
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.