Kako zmanjšati račune za elektriko in vodo v kopalnici? Preizkusite teh osem trikov

Moderna prha s padajočimi vodnimi kapljicami v kopalnici, od blizu
Foto: Lazy_Bear iz iStock

V tem norem porastu cen nas večina še vedno išče načine, kako bi svoje račune vsaj malo znižali. Kopalnica je skupaj s kuhinjo del hiše, ki lahko poveča stroške energije, prhe in kopalne kadi namreč porabijo veliko vode. Vendar obstaja veliko preprostih sprememb, ki jih lahko naredite, da znižate stroške. Seveda je pomembno, da se tega držijo vsi v vašem gospodinjstvu ter da si skupaj prizadevate za zmanjšanje družinskega proračuna, poroča Metro.

1Med umivanjem zob zaprite pipo

Tekoča voda iz pipa lahko porabi več kot 10 litrov vode na minuto, pravi glede na podatke britanska organizacija, namenjena spodbujanju energetske učinkovitosti, varčevanja z energijo in trajnostne rabe energije Energy Saving Trust. Zato med umivanjem zob ali britjem ni dobro pustiti pipe teči. Med šamponiranjem las lahko tudi izklopite tuš, da zmanjšate količino vode, ki jo uporabljate.

2Uporabite hladno vodo za umivanje obraza

Segrevanje vode za umivanje lahko povzroči sunkovit porast vaših računov za energijo, pri čemer podatki Energy Saving Trust kažejo, da predstavlja približno 12 % običajnega računa za energijo v gospodinjstvu ogrevanem s plinom. Pri umivanju obraza uporabljajte hladno vodo ali, če ste dovolj pogumni, preidite na hladno prho. Metodo lahko posebej uporabite v poletnem času, ko vsi iščemo način, kako se osvežiti.

3Popravite kapljajoče pipe

Kaplja vode iz pipe in pomanjkanje vode.
Foto: banusevim iz iStock

Kapljajoče pipe in prhe lahko povzročijo veliko izgubo vode, da ne omenjamo dejstva, da vas lahko zvok popolnoma obnori. To je običajno mogoče popraviti v nekaj sekundah, vse kar morate storiti je, da zategnete gumo pipe.

4Izberite pravo možnost splakovanja

Številna stranišča imajo zdaj vgrajene možnosti dvojnega splakovanja, ki uporabljajo različne količine vode. Enostaven način varčevanja z energijo je uporaba možnosti, ki porabi več vode, samo pri velikem odvajanju blata.

5Zamenjajte kad s prho

Čeprav je vzeti čas za sprostitev v kadi nedvomno veliko bolj razkošno doživetje kot umivanje pod prho, kopeli porabijo veliko več vode. Energy Saving Trust dejansko ocenjuje, da če zamenjate eno kopanje na teden s štiriminutnim prhanjem, boste svoje račune za energijo zmanjšali za 20 evrov na leto in prihranili 11 evrov na leto na računih za vodo.

6Nastavite časovnik za tuširanje

Dejstvo je, da se večina od nas se rada dolgo časa sprošča pod tušem. Mnogi razmišljajo o življenju, nekateri pojejo, drugi le uživajo v toplini vode. A medtem ko uživamo v teh dolgih tuših, voda teče in teče. Torej, nastavite časovnik na svojih mobilnih telefonih, ko greste pod tuš. Nastavite ga za pet minut, po vklopu zaključite s prhanjem.

7Očistite ventilator

Kopalniški prezračevalni ventilator v modernem stanovanju.

Ventilatorji so zasnovani tako, da odvajajo vlago iz vaše kopalnice, kar pomaga preprečiti rast plesni. Vendar je lahko njihovo popravilo izjemno drago, če se pokvarijo. Prašni delci in drobne žuželke se lahko ujamejo vanje, kar pomeni, da ne delujejo več pravilno. Ventilator morate preveriti vsake tri mesece ali če začne oddajati nenavadne zvoke. S preprostim brisanjem s krpo očistite rezila in poskrbite, da bo deloval kot nov.

8Pogovorite se s člani gospodinjstva

Dobra ideja je, da se pogovorite z vsemi člani v vašem gospodinjstvu, da zagotovite, da so vsi na istem mnenju glede vaše taktike varčevanja z energijo. Pojasnite jim, zakaj želite varčevati z energijo, in z njimi delite svoje nasvete.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIREnergy Saving Trust
Prejšnji članekCenovno dostopni Fisker Pear bo podoben Fiatovi Multipli
Naslednji članekRecept: Limona z baziliko

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.