Kako zares privarčevati pri električni energiji?

Položnica za elektriko je mesečni strošek vsakega gospodinjstva in seveda je smiselno, da ga poskusimo čimbolj znižati. Za vas smo zato pripravili nabor nasvetov o tem, kako najbolj učinkoviti prihraniti pri porabi električne energije.

Ugašanje luči

Za osvetlitev prostorov uporabljate varčne sijalke, saj v povprečju porabijo 80 % manj električne energije kot klasične žarnice z nitko z enako svetilnostjo. Klasična žarnica namreč porabi le 20 % električne energije za svetilnost, vse ostalo porabi za toploto, medtem ko varčna sijalka za svetilnost porabi med 90 in 95 odstotki, le 5 do 10 odstotkov pa za toploto.

Hkrati je bolje, da luč ugašate in prižigate, če prostor pogosto zapuščate in se vanj vračate. Ne puščajte luči prižgane. Za prižig luči je sicer potrebnega več toka, vendar se ta porablja le za delček sekunde, na drugi strani pa luč, ki je prižgana dlje časa, porabi sicer manj energije, vendar to traja veliko dlje.

Ni dovolj, da napravo le ugasnete

Mnogi verjamejo, da ugasnjena naprava ne porablja električne energije, vendar se motijo. Če ugasnemo napravo, ta sicer ni v uporabi, vendar je še vedno vklopljena v elektriko in tako še naprej porablja energijo. Če je mogoče, napravo zato vedno izklopite iz vtičnice. Pomagate si lahko tudi s stikalom na razdelilnikih, s katerimi lahko iz omrežja hitro odklopite vse naprave. Enako velja tudi za stanje pripravljenosti (na primer pri računalniku), saj takrat naprava porabi veliko energije za ohranitev tega stanja. Vedno je bolje, da napravo popolnoma ugasnete, kot da jo pustite v stanju pripravljenosti, saj boste tako brez dvoma privarčevali del energije.rumeno ozadje s črnimi strelami in znakom za evro

Gretje in hlajenje prostorov

Gretje in hlajenje prostorov predstavljata velik električni strošek marsikaterega gospodinjstva. Kako torej znižati porabo električne energije pri tem:

  • Preverite izolacijo svojega doma, ne pozabite pa niti na možnost izgube toplote skozi okna. Najbolj smiselno je preprečiti izgubo toplega ali hladnega zraka, saj je tako potreba po hlajenju ali segrevanju manjša. Nova izolacija ali zamenjava oken je seveda velik strošek, zato je treba k temu seveda pristopiti zelo premišljeno, vendar se na dolgi rok odprava teh težav pozna pri znesku na položnici za elektriko.
  • Zapiranje zračnikov ne pripomore k varčevanju z električno energijo, saj se pretok zraka na tak način le preusmeri k drugih odprtinam. Zapiranje odprtin za varčevanje z elektriko se torej ne obnese.
  • Grelca ali klimatske naprave ne ugašajte in prižigajte, če vas ni v prostoru (ravno obratno kot pri lučeh). Pustite ju delovati ves čas, če pa vas dlje časa ni v prostoru, pa predlagamo, da temperaturo zgolj zmanjšate (pri segrevanju) ali povečate (pri hlajenju) in jo nato povečate/znižate na želeno, ko se v prostoru nahajate.
  • Ključna razlika med ventilatorjem in klimatsko napravo je v tem, da prvi povzroči le kroženje zraka, ne niža pa temperature le-tega, medtem ko klima to naredi. Ventilator morda res porabi manj energije, vendar je ne porablja za ohladitev prostora in ni najbolj učinkovit.
  • Če boste termostat grelca ali klimatske naprave nastavili na nižjo ali višjo temperature, kot si zares želite, z željo, da se zrak hitreje ohladi/segreje, ne boste privarčevali niti centa. Prav nasprotno, segrevanje ali hlajenje po potekalo dlje (do nastavljene temperature) in porabili boste več energije.

Dvotarifni električni števec

Če imate dvotarifni električni števec, lahko to izkoristite. Likajte, perite, kuhajte ipd. v večjem obsegu v času nižje porabe električne energije, to pa je od ponedeljka do petka med 22. in 6. uro, ter cel dan v soboto, nedeljo in med prazniki.

Zamenjajte stare aparate

Stari gospodinjski aparati porabljajo bistveno več električne energije kot novejši, zato je prve smiselno zamenjati z drugimi. Že res, da je investicija v nove aparate lahko velika, vendar se lahko hitro pokrije s plačevanjem nižjega računa za električno energijo. Ob tem imate konec koncev tudi nov aparat.

Kuhanje

Če kuhate na elektriko, kuhajte v posodi s pokrovom, saj tako toplotna energija bistveno počasneje izhaja iz posode, s čemer boste porabili tudi manj (električne) energije za ustvarjanje toplote. Najmanj energije med vsemi kuharskimi posodami pa porabijo lonci na pritisk (ekonom lonci).

VIREnergetika, ekologija, ekonomija; Na dlani
Prejšnji članekLeseni dom, ki očara
Naslednji članekRešitev za težave, ki jih prinaša sodobna gradnja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.