Kako uspešno prodati rabljeno vozilo?

Close-up Of A Small Blue Car On Laptop Keypad
Foto: AndreyPopov iz iStock

Zdi se, da gredo cene rabljenih vozil v nebo. Če ste malce bolj pozorni, boste opazili, da gre pri številnih ‘vročih’ oglasih za vozila, stara do približno 4 leta z okoli 150.000 km, lepo ohranjena, polno opremljena, po možnosti uvožena iz tujine, kjer so bila vožena na daljših relacijah …

Verjetno se vam zdi, da je težko tekmovati s takimi ‘lepotci’, če prodajate starejše in nekoliko bolj obrabljeno vozilo, kajne? A brez skrbi – tudi vaš avto bo našel lastnika. V tolažbo vam je lahko tudi to, da je ciljna skupina druga. Pred vami je nekaj pravil, ki jih velja upoštevati za uspešno prodajo vozila.

Cena

Najprej ocenite vrednost vašega vozila na trgu in nato določite realno ceno. Če je cena previsoka, potencialni kupci ne bodo zainteresirani. Če pa je cena prenizka, boste morda izgubili denar.

Priprava vozila

Preden začnete oglaševati svoje vozilo, ga očistite in odstranite vse osebne predmete. Prepričajte se tudi, da so vsi vzdrževalni postopki opravljeni in da je vozilo v dobrem stanju.

Oglaševanje

Uporabite več kanalov za oglaševanje svojega vozila, kot so spletni oglasi, socialna omrežja (delite na svojem profilu in za delitev prosite prijatelje). V oglasu vključite vse pomembne informacije o vozilu, kot so model, leto izdelave, prevoženi kilometri in oprema. Podatki naj bodo točni.

Pripravite se na vprašanja kupcev

Bodite pripravljeni odgovoriti na vprašanja o vozilu, kot so pretekli vzdrževalni postopki, zgodovina nesreč in prevoženi kilometri. Glede teka, kateri lastnik ste, bodite pošteni.

Pripravite se na pogajanja

Bodite pripravljeni na pogajanja o ceni in se ne pustite zmanipulirati. Določite si minimalno ceno, ki jo boste sprejeli, in se držite te cene. Nekateri pravijo, da je prva ponudba velikokrat najboljša, ače niste zadovoljni in če se vam ne mudi, počakajte še nekaj časa. Če boljše ponudbe ne bo, nekoliko znižajte ceno.

Prodajna dokumentacija

Ko se dogovorite za prodajo, pripravite potrebno dokumentacijo za prenos lastništva. Prepričajte se, da je vsa dokumentacija urejena in da so vsi podatki pravilni.

Preverite plačilo

Preden predate ključe kupcu, preverite, ali ste prejeli plačilo v polni vrednosti. Uporabite preverjene načine plačila: preštejte gotovino oziroma preverite, ali ste prejeli nakazilo na račun.

>>> Na kaj biti pozoren ob nakupu rabljenega vozila, preverite TUKAJ.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekGradite in bivajte naravno, s sejmom MEGRA 2023!
Naslednji članekPozor, kreditna sposobnost ne bo več vezana le na višino minimalne plače

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.