Kako se znebiti polžev na vrtu? Zelo enostavno!

Polž na vrtu.
Foto: Alice Fox iz iStock

Polži grizejo rastline in uničujejo celotne nasade, zato se vsak vrtnar proti njim bori na svoj način. No, na pesticide pozabimo, saj s tem onesnažujem posajene pridelke. Polže je treba odstraniti na ekološki način. Med najbolj učinkovitimi naravnimi sredstvi v boju proti polžem je sol!

Pivo in sol

Posujte sol po gredicah in problem je rešen. Izkušeni vrtnarji znajo narediti zaščitni ‘ščit’ iz peska, otrobov, kavne usedline, jajčnih lupin in žagovine. Postopek je treba ponoviti po vsakem dežju ali močnejšem vetru.

strawberry, snail, banded snail
Foto: congerdesign iz Pixabay

Učinkovita past je tudi pivo. Plastično skodelico s pivom (napolnite jo do 2/3) zakopljete v zemljo. Polži se bodo hitro zasvojili, a to je njihov konec.

Še nekaj koristnih nasvetov

Če na vrtu najdete ježa, bodite prepričani, vrt je zaščiten pred polži. Njihovi naravni sovražniki so še žabe, kuščarji, ptice, stonoge in rovke pa jim uničujejo jajčeca.

Paradižnik raste na vrtu.
Foto: Kathas_Fotos iz Pixabay

Vrtnarji priporočajo tudi jutranje namesto večernega zalivanja in redno čiščenje gredic pred posušenimi ali gnilimi vrtninami. Dobrodošle so tudi pasti iz vlažnih vrečk, desk, narezanih kumar, agrumov … Polži obožujejo vlago in tam ostanejo ves dan. Zvečer jih preprosto naberite. Polži ne zaidejo niti na gredice, kjer so kot vmesni posevki posajeni paradižniki,  praproti, gorjušica …

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekVelike spremembe pri vozovnicah IJPP: Kaj moramo vedeti?
Naslednji članekVodič po nakupu televizorjev: vse, kar morate vedeti v 2023
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.