Kako se znebiti pikapolonic?

Jesen je v polnem pogonu in z njo tudi pikapolonice. Ampak to niso naše, pristne, čudovite pikapolonice, ampak Harlekinske polonice. Invazivna vrsta iz Azije, ki ogroža naše pikepoke, nam pa povzroča nemalo preglavic. Kako se na najmanj škodljiv, a hkrati koristen način, znebimo teh pikapolonic in kako jih prepoznamo?

Harlekinske polonice – Harmonia axyridis

Na prvi pogled so zelo podobne našim, a so nekoliko večje in drugačne barve. Barva njihovih krilc (pokrovk) je najpogosteje rumenkasta ali črna. Razlikujejo se tudi po številu pik, ki lahko sega vse do dvajset. Harlekinske polonice prihajajo iz vzhodne Azije, od koder so jih pripeljali v Evropo. V nasadih naj bi uničevale škodljivce kot so listne uši in so pri tem zaradi požrešnosti zelo učinkovite. Nevarne pa so izven tega »ekosistema« in točno to se je zgodilo. Zdaj veljajo za tujerodno invazivno vrsto.

Jeseni se zbirajo v velikih gručah in se pripravljajo na prezimovanje. Če jih želimo odstraniti na silo, lahko za sabo spustijo tudi smrdeč izcedek, ki nam tudi umaže površine. Poleg tega so nevarne tudi našim avtohtonim vrstam, saj množično plenijo naše domorodne pikapolonice.

Kako se jih znebiti?

Pravega odgovora dejansko ni, saj kot pravijo pri Zavodu Symbiosis: »Primernih metod za preprečevanje vstopa pikapolonic v stavbe še ni. Treba je zapreti vse špranje, skozi katere bi lahko vstopile v notranjost. Če pikapolonice naselijo stavbo, lahko število vsaj začasno zmanjšamo z lovom na črno fotopast.« Seveda pa ostaja nekaj trikov, ki jih uporabljajo že mnogi ljudje.

Lahko se tega lotimo počasi in lepo eno in po eno odnesemo daleč stran, ampak to je preveč zahtevno. Največ ljudi pa uporablja tehniko s sesalcem. Vse žuželke v stanovanju ali na fasadi preprosto posesajo in to storijo večkrat. Trenutno tako rešitve še ni. Žal.

Prejšnji članekKako z otroki pripraviti hišo za Noč čarovnic
Naslednji članekPrihajajo sončne celice z neverjetno 66 % učinkovitostjo

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.