Kako odstraniti smolo z avta, oblačil in pohištva?

river, autumn, bright, color, cone, contains, dark, expansive, fruit, garden, gardens, glabra, glycosides, greenery, hairy, hirta, introduction, invasive, slope, landscape, window, dirty , car , orange, ornamental, park, people, pinkish, pinnate, plant, purple, red, skin, resin, rhus, ripening, sensitive, species, mirroring, suburban, sumac, tactile, tannins, time, toxic, toxicodendron, track, train, typhina, yellow, stream,
Foto: beekeepx iz iStock

Se iz vašega lesenega nadstreška izceja smola? Morda otroci plezajo po drveesih in se je prijela smola na oblačila? Odstranjevanje smole s pohištva in oblačil zahteva previdnost in uporabo pravih metod. Spodaj je nekaj načinov, kako odstraniti smolo:

Odstranjevanje smole z avtomobila:

Potrebna je visoka mera potrpežljivosti in previdnosti, da ne poškodujete barve ali laka na vozilu. Tukaj je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo odstraniti smolo s avtomobila:

  • Zamrzovanje: Vzemite plastično vrečko z ledenimi kockami ali hladilni paket ter led postavite neposredno na smolo na vozilu. Pridržite led na smoli, da ta postane krhka. Nato smolo previdno odstranite – najbolje kar z mehko krpo. Pazite, da ne praskate laka na vozilu.
  • Topilo: Aceton ali izopropilni alkohol sta lahko učinkoviti topili za odstranjevanje smole, vendar pazite, da topila ne nanesete neposredno na lak, saj lahko povzroči poškodbe. Namesto tega nanesite topilo na mehko krpo in jo nežno pritisnite na smolo. Pustite topilo na smoli nekaj sekund, da se zmehča, nato pa obrišite smolo z mehko krpo. Ponovite postopek po potrebi.
  • Olje: Nekaj kapljic oljčnega olja nanesite na smolo na vozilu. Pustite ga delovati nekaj minut, da zmehča smolo. Nato smolo previdno odstranite. Po odstranitvi smole lahko območje očistite z nežnim avtokozmetičnim sredstvom, da odstranite morebitne ostanke olja.
  • WD-40: je tudi odlično sredstvo za odstranjevanje smole. Popršite, pustite delovati, nato pa obrišite. Morebitne sledi odstranite s šamponom za avto.

Pomembno je, da pri odstranjevanju smole z avtomobila ostanete potrpežljivi in nežni ter pazite, da ne poškodujete laka. Preden preizkusite katero koli metodo, jo najprej preizkusite na majhnem, neopaznem delu površine, da se prepričate, da ne povzroča škode. Če niste prepričani ali nimate izkušenj, je vedno priporočljivo poiskati strokovno pomoč ali se posvetovati s servisom za avtomobile.

Odstranjevanje smole s pohištva:

  • Zamrzovanje: Tako kot smo napisali zgoraj, na smolo postavite plastično vrečko z ledenimi kockami ali hladilni paket. Počakajte, da se smola strdi in postane krhka. Nato lahko smolo previdno odstranite.
  • Topilo: Najprej preizkusite topilo na majhnem, neopaznem delu pohištva, da preverite, ali ne poškoduje površine. Nato topilo nanesite na čisto krpo in nežno obrišite smolo. Pazite, da ne drgnete premočno, da ne poškodujete pohištva.
  • Olje: Oljčno olje lahko pomaga odstraniti smolo z lesenega pohištva. Nekaj kapljic olja nanesite na smolo in počakajte nekaj minut, da se zmehča. Nato s čisto krpo nežno obrišite smolo.

Odstranjevanje smole z oblačil:

  • Zamrzovanje: Položite oblačilo v plastično vrečko in ga postavite v zamrzovalnik za približno eno uro. Ko se smola strdi, jo previdno odstranite s plastičnim strgalom ali robčkom. Po potrebi postopek ponovite.
  • Topilo: Nanesite nekaj kapljic čistega alkohola ali izopropilnega alkohola na čisto krpo. Nežno tapkajte po smoli, da se topilo prenese na oblačilo. Nato smolo obrišite s krpo. Ponovite postopek, dokler smola ne izgine.
  • Operite: Če se smola ni popolnoma vpijala v tkanino, oblačilo lahko operete v pralnem stroju. Pred pranjem previdno odstranite čim več smole s tkanine. Uporabite odstranjevalec madežev ali tekoče pralno sredstvo na osnovi encimov za predobdelavo madeža.

Katera čistila uporabiti?

Izopropilni alkohol: Izopropilni alkohol je učinkovito topilo za odstranjevanje smole z različnih površin, kot so steklo, kovina ali trda plastika. Nanesite ga na mehko krpo in nežno obrišite smolo.

Aceton: Aceton je močno topilo, primerno za odstranjevanje smole s trdih površin, kot so steklo, keramika ali kovina. Vendar bodite previdni, saj lahko aceton poškoduje nekatere plastike in barve. Pred uporabo preizkusite na majhnem, neopaznem delu površine.

Oljčno olje: Za odstranjevanje smole s kože ali neobčutljivih površin lahko uporabite oljčno olje. Nekaj kapljic nanesite na smolo, pustite delovati nekaj minut, nato pa smolo previdno odstranite.

Tekoče pralno sredstvo na osnovi encimov: Za odstranjevanje smole z oblačil lahko uporabite tekoče pralno sredstvo na osnovi encimov. Nanesite ga neposredno na smolo, pustite delovati nekaj minut, nato pa operite oblačilo v skladu z navodili za pranje.

Pri izbiri čistila vedno preverite, ali je primerno za specifično površino, ki jo želite očistiti. Pred uporabo čistila preizkusite na majhnem, neopaznem delu površine, da se prepričate, da ne bo poškodovalo ali razbarvalo materiala. Vedno sledite navodilom proizvajalca in pazite, da delate na dobro prezračenem območju ter uporabljate ustrezno zaščitno opremo, kot so rokavice.

Pomembno je, da preizkusite izbrano metodo na majhnem, neopaznem delu površine, preden jo uporabite na celotni ali bolj vidni površini. S tem boste preverili, ali lahko z uporabljeno metodo kako poškoduje površino ali barvo materiala.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJe vaša posoda po pomivanju umazana? 7 napak, ki jih mnogi počnejo s pomivalnim strojem
Naslednji članekKateri so ‘off-white’ odtenki in kako jih kombinirati
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.