Kaj storiti proti osam?

wasp, insect, drinking water
Photo by Alexas_Fotos on Pixabay

Verjetno ste že opazili, da je letos še posebej veliko os. Zmotijo nas med počitkom na domačem vrtu ali v loaklu, še posebej nadležne postanejo, če imamo na mizici sladke pijače in hrano. Načeloma ne bodo človeku storile nič, lahko pa postanejo agresivne.

Ose agresivne postanejo, ko se počutijo ogrožene: razdražijo se, če mahamo, ko se  približamo njihovemu gnezdu, pa ga bodo skušale na vso silo obraniti. Razjarjene ose v okolico spuščajo posebne hormone in tako drugim osam pošljejo jasno sporočilo, da ‘rabijo pomoč’ – hormoni namreč sprožijo agresivnost tudi drugih žuželk iste vrste v okolici.

Same po sebi ose ne napadejo. Pičijo komaj, ko so v nevarnosti. Ker je njihovo želo gladko, ga zlahka izvlečejo in pičijo znova. Da bi zmanjšali možnost pikov, je dobro, da jih ne dražimo, ne mahamo vse povprek, da imamo pijačo in hrano pokrito, morebitne madeže polite pijače ali ostanke hrane z mize pa nemudoma obrišemo.

Kaj storiti, če piči osa?

Mesto vboda spiramo z večjo količino mrzle vode ter uporabimo antiseptično kremo. Na mesto pika, tako vsaj pravi star domači recept, je priporočljivo položiti rezino paradižnika. Na obolelo mesto lahko polagamo tudi hladne obkladke, ki preprečijo nastanek otekline. V primeru hujše reakcije, še posebej, če osa piči v ustni voztlini, pa čim prej poiščemo zdravniško pomoč.

Kako odstraniti osje gnezno – osir?

V posameznem osirju je lahko  tudi do 200 živali. Odstranjujemo le osirje, ki so v bližini našega bivališča – na podstrešju, v garaži, lopi … nikakor pa ne odstranjujemo in uničujemo gnezd v naravi na prostem, saj se pikom tistih os lahko preprosto izognemo z umikom in potrebe po pobijanju živali ni.

Odstranjevanja se lotimo posebej previdno in tedaj, ko v bližini ni otrok. Uspešno se osir uniči z  uporabo insekticida, namenjenega za uničevanje os in sršenov.

Pršimo z razdalje približno 5 metrov in izberemo tak položaj, da se lahko karseda hitro po pršenju insekticida skrijemo na varno. Najbolje se je odstranjevanja lotiti v zgodnjih jutranjih urah, saj so tedaj temperature nižje in so ose manj aktivne. Podobno je tudi pozno zvečer, ko je večina os tudi že v gnezdu. Ko je gnezdo prazno in v njem ni več živali, ga preprosto poderemo, uničimo.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZnova malenkost nižje cene pogonskih goriv
Naslednji članekKaj je aromat za sladoled?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.