Znova malenkost nižje cene pogonskih goriv

S torkom prihajajo malenkost nižje cene bencina in dizla, pocenitev pa bo zaradi višjih dovoljenih marž in vnovičnega obračunavanja dveh dajatev manjša, kot bi želeli.

Rahla pocenitev je že četrta zapored in se za naslednje 14-dnevno obdobje tokrat zaradi ponedeljkovega praznika začenja v sredo. Po izračunih časnika Finance naj bi regulirana cena litra 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest z 1,534 evra padla na okoli 1,50 evra, cena litra dizla pa z 1,676 evra le na okoli 1,66 evra.

Padci cen bi bili večji, če vlada z 2. avgustom ne bi v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, s 17. avgustom pa še prispevka za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost. Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Dvig najvišje dovoljene marže

Vlada je junija ob vnovični uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv za obdobje do 17. avgusta uvedla nekoliko nižje dovoljene marže. S sredo se najvišja dovoljena višina marže trgovcev zunaj avtocet na servisih zvišuje:

  • s 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra,
  • pri bencinu pa s 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija. Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Hrvati z nižjimi cenami

Za liter bencina bo po novem na Hrvaškem treba odšteti 11,19 kune (okoli 1,49 evra), kar je 11 lip manj kot v zadnjih sedmih dneh, liter dizla pa 12,12 kune (približno 1,61 evra), kar je dve lipi manj od trenutne cene.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPadel je nov rekord Nürburgringa!
Naslednji članekKaj storiti proti osam?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.