Jajčne lupine uporabite na vrtu

pirhi velikonočna jajca

Ste velikonočne pirhe obarvali s čebulnimi listi ali teranom oziroma na drugačen popolnoma naraven način? V takem primeru jajčne lupine lahko uporabite na domačem vrtu,

Jajčne lupine so dober vir kalcija (okoli 96 % je sestavljena iz kalcijevega karbonata), vsebujejo tudi magnezij, kalij, fosfor, mangan, cink, železo, nekaj bakra … skratka sestavine, ki jih tudi rastline potrebujejo za dobro rast. Prav zato jbi bilo škoda, če ne bi naravnega materiala, ki ga imamo doma, koristno uporabili.

Kalcij ima za rastline pomembno vlogo, saj uravnava Ph vrednost tal, in sicer vpliva na kislost. Pomembno vlogo ima pri delitvi in rasti rastlinskih celic, pomanjkanje te snovi pa povzroči, da je razvoj mladih rastlinskih tkiv (poganjkov, korenin, listov) neuravnotežen in nepravilen. Rastline ga nujno potrebujejo tudi za tvorbo cvetnega prahu, obvaruje jih pred toplotnim stresom in tudi pred nekaterimi boleznimi.

Kalij ščiti pred vplivi suše, saj izboljšuje toleranco na temperaturne spremembe, pomembno vlogo ima pri krepitvi rastlinskega stebla, vpliva na barvo, okus.

Proti vrtnim škodljivcem

Jajčne lupinice lahko uporabite v boju proti nekaterim vrtnim škodljivcem. Ker so ostre, niso po godu polžem, črvom in drugim plazilcem. Zato jih le natrosite okoli rastlin in polži jih ne bodo prečkali.

Obogatite prst

Jajčne lupine lahko preprosto zdrobite in jih posujete po zemlji. Koščki lupine se bodo kmalu razgradili in snovi bodo pronicale v prst ter jo obogatile. Lahko pa lupinice nadrobite v vodo, počakate približno 24 ur in s to vodo zalijete rastline. Najbolj hvaležni za gnojilo iz jajčnih lupinic bodo paradižnik in bučke, ki jim največkrat primanjkuje kalcija.

Drenaža

V času sajenja, presajanja in razsajanja lahko jajčne lupine uporabimo tudi pri teh opravilih. Namesto kamenčkov v lonček lahko tako za drenažo uporabite kar jajčne lupine. Pri sajenju na vrtu jih primešajte zemlji.

Za korenine

Jajčna lupina bo koristila tudi paradižnikom, bučkam, paprikam, kumaram. Ko jih sadite, v prst v jamici, v katero boste posadili rastlino, nasujte za pest jajčnih lupin. Kalcij bo dobro del koreninskemu sistemu.c

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNiso vse hiše enake – Nekatere imajo fasado s kameno volno Knauf Insulation – Nagradna igra
Naslednji članekAudi umika vozila z dizelskim motorjem
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.