Italijanska strokovnjakinja za testenine: Vsi delajo to ‘katastrofalno’ napako z vodo pri kuhanju testenin!

Closeup of spaghetti in pot on stove. Spaghetti in hot boiling water. Take it from the pot with a fork and watch it cook. Spaghetti is ready to cook at home.
Foto: Yasin Caglayan iz iStock

Ni veliko jedi, za katere veste, da bodo ljudem všeč, ne da bi vam vzelo preveč časa za pripravo. Testenine so zagotovo ena izmed teh jedi. Od makaronov s sirom do špagetov bolognese in vsega vmes, lahko ste prepričani, da bo testeninska jed družinska najljubša, piše Mirror. Čeprav je omenjena hrana ena najlažjih za pripravo, obstaja napaka, ki jo mnogi naredijo. Zgodi se takoj, ko testenine potegnemo iz omare …

V čem je torej težava?

Strokovnjakinja Peri Eagleton – iz podjetja za izdelovanje testenin Seggiano – pojasnjuje, da mnogi ljudje naredijo napako, če preprosto ne napolnijo ponve z dovolj vode za kuhanje testenin. »Ne kuhati testenine v dovolj vode je zelo pogosta napaka, uporaba premalo vode pa ima lahko katastrofalne posledice. Škrob iz testenin se raztopi v vodi za kuhanje in se, če je razmerje med vodo in testeninami premajhno, spremeni v ‘ mlečno’ in lepljivo kašo,« pojasnjuje.

Takšne testenine zagotovo niso tisto, kar si želimo na krožniku. Pomembno je, da poskrbite za pravilno razmerje. BBC Good Food priporoča uporabo med 500 ml in 1 litrom vode za 80-100 g, če pripravljate 200 g testenin, morate tudi podvojiti količino vode. Svetujejo tudi uporabo velikega lonca z visokimi stranicami, da zagotovite dovolj prostora za vodo in testenine.

Eagletonova še svetuje, da se izogibajte dodajanju testenin v vodo, preden ta doseže vrelišče. »Če testenine dodate v vodo, preden zavrejo, se bodo zamašile zaradi počasnejšega sproščanja škroba v mirno vodo. Prav tako se bodo testenine prijele, če jih pozabite premešati.«

Zagotovite pravo razmerje med vodo in testeninami

Skratka, ključ do popolne jedi s testeninami je, da zagotovite pravo razmerje med vodo in testeninami. Testenine dodajte šele, ko voda že brbota v ponvi, med kuhanjem jih redno mešajte. Ne glede na to, katero testeninsko jed pripravljate, je ta strokovni nasvet nepogrešljiv in bo dvignil kakovost vaše jedi.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekKaj je Piklerjev trikotnik in kako pomaga vašemu otroku?
Naslednji članekKam z bučami po noči čarovnic?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.